Foto: TANJUG / FILIP KRAINCANIC / bs

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u više od 100 zemlja je potvrđeno prisustvo omikron varijante korona virusa, koja je juče registrovana i kod nas, a možemo očekivati da će ona dominirati u narednim mesecima s obzirom na sposobnost ove varijante da se brzo širi, izjavila je direktorka Instituta za javno zdravlje "DR Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović.

Ona je sinoć u emisiji „Tačno tako“ Tanjug TV apelovala na primenu ličnih preventivnih mera s obzirom, kako je naglasila, na karakteristiku omikrona da jedna zaražena osoba može u vrlo kratkom roku da prenese virus na više lica u svom okruženju.

Kao glavne mere preventive Jovanović je istakla nošenje maske i izbegavanje okupljanja u zatvorenim prostorima.

Ona je govorila i o simptomima omikrona i rekla da je on samo jedna od varijanti virusa, i da su oni slični onima koji su i do sada bili prisutni kod kovid 19, a pre svega, kako je navela, karakteristični su za respiratorne infekcije, prema informacijama iz zemalja gde je ovaj tip već prisutan.

Jovanović je rekla i da postoji sumnja da se omikron može razviti i kod osoba koje su vakcinisane, ali da prema dosadašnjim istraživanjima još nije izvesno da ova varijanta može da izbegne imunitet stečen vakcinacijom.

Ono što je sigurno je da vakcinacija štiti od težih oblika kovid 19 bez obzira o kojoj varijanti se radi i da takva osoba neće biti ugrožena zdravstveno i životno, naglasila je Jovanović.

Ona je navela i da je lek Molnupiravir, koji je dostupan u našoj zemlji, najsavremenija vrsta leka koja se daje najosetljivijim grupama, ali je naglasila da je i dalje glavna strategija vakcinacija.

Jovanović je posebno istakla da je Srbija u kategoriji retkih zemlja koja za zdravstvenu zaštitu može da ponudi toliki izbor vakcina, kao i da je vreme za buster dozu nakon četiri odnosno pet meseci od poslednje primljene vakcine, dok neke zemlje već rade na skraćenju tog roka.

Ona je pojasnila da vakcinacija pre svega štiti od težih formi bolesti, smrtnog ishoda i sistemskih posledica koje mogu da se jave, i da je pre svega neophodna starijoj populaciji, ali da je potrebna i mlađima jer posledice koje mogu nastati kod mladih mogu biti veoma komplikovane i dovesti do ozbiljnog urušavanja zdravlja.

Jovanović je rekla da se postkovid već prati veoma dugo i da su primećene komplikacije koje su vezane za kardiovaskulatorni sistem, poremećaje cirkulacije, a istovremeno i neke druge psoledice koje dovode do poremećaja nekih funkcija organizma koje su vitalnog karaktera.

Vakcinacija zbunjuje zato što pandemija još traje i ona mora prvo biti zaustavljena globalno, a nakon toga će verovatno preporučivati samo sezonski u cilju sprečavanja posledica i težih formi, navela je Jovanović.

Ona je poručila da smo trenutno u boljoj epidemijskoj situaciji, ali je podsetila da mere nikada nisu ukinute i da ih ne treba zaboraviti pogotovu u okolnostima kada su ispred nas veća praznična okupljanja,gde su fizička distanca i izbegavanje rizičnih konatakata način da se spreči širenje kovida.

Jovanović je rekla i da će na narednoj sednici Kriznog štaba jedna od tema biti broj inficiranih lica na dnevnom nivou kao i trenutno stanje u bolničkim ustanovama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare