Milan Dinić. Foto: N1

Udruženje Ujedinjeni protiv kovida podnelo je Prvostepenom sudu časti Regionalne lekarske komore Beograda prijavu protiv dr Branimira Nestorovića zbog povrede Etičkog kodeksa Lekarske komore Srbije. To nije prvi i jedini zahtev takve vrste. Grupa predavača sa Medicinskog fakulteta u Beogradu još od aprila traži da se LKS i njen Etički odbor izjasne o spornim javnim nastupima dr Nestorovića. Njegove poruke i postupci za vreme pandemije koronavirusa okarakterisani su kao neodgovorni, pa je zatraženo da se preispitaju. Sa direktorom LKS dr Milanom Dinićem porazgovarali smo o tome kada će taj slučaj konačno doći na red. Neizbežna tema su i zdravstveni radnici koji su preminuli zbog korone.

Kada će nadležna tela Lekarske komore Srbije konačno zasedati i izjasniti se o slučaju Nestorović?

Etički odbor Lekarske komore Srbije je dobio prijavu protiv kolege Nestorovića. Taj predmet će biti razmatran na prvoj sledećoj sednici Etičkog odbora LKS. Pristigli su i brojni drugi predmeti koji su na čekanju, jer sastanci ne mogu da se održe, pre svega zato što je i dalje na snazi zabrana okupljanja više od pet osoba. Istovremeno, kolege iz Etičkog odbora LKS, njih 15, aktivne su u kovid sistemu, radeći kao lekari. Sednice Etičkog odbora su Pravilnikom o radu predviđene kao žive sednice, zato što podrazumevaju diskusiju o svakom pojedinačnom predmetu. To podrazumeva iznošenje različitih stavova i to nisu sednice na kojima bi moglo da se pokrene elektronsko glasanje koje postoji za neke druge organe i tela. Elektronsko glasanje je moguće kada se na pitanja odgovara isključivo sa da ili ne, a ovo nije takav slučaj. Da preciziram, nije reč o tome da će Etički odbor Lekarske komore Srbije o tom slučaju raspravljati tek nakon pandemije, to će biti tema čim bude moguće održavanje sastanaka na odgovarajući način i u odgovarajućem obimu.

Da li Vam se čini da će kada ta sednica konačno bude zakazana i održana, već biti kasno, da je već kasno?

Ne postoji po tom pitanju bilo kakav lični utisak. Postoje jasno propisane procedure kako se nešto radi, zato to i jeste kolektivni organ i nije pod ličnim utiskom ili doživljajima. Etički odbor i Sud časti Lekarske komore Srbije, su nezavisni organi koji donose odluke i ja ni na koji način ne bih da prejudiciram.

Mnogo je lekara koji su izgubili živote zbog korone, neki su se i zarazili radeći u crvenim zonama i direkno se izlažući opasnosti. Sindikat lekara i farmaceuta tvrdi da je preminulo više od sto zdravstvenih radnika – šta kaže vaša statistika i kakav je generalno stav LKS povodom činjenice da smo ostali bez neophodnih nam zdravstvenih radnika?

Ono što je činjenica je da su zdravstveni radnici podneli najveći teret, kako u smislu radnog angažovanja, tako i po pitanju žrtvi koje su posledica korone. Na sajtu Lekarske komore Srbije postoji poseban deo In memoriam – posvećen našim kolegama koji su preminuli zbog posledica infekcije korona virusom. Za 66 kolega, za koje LKS trenutno raspolaže podacima, navedene su i godine starosti i radno mesto na kojima su kolege bile anagažovane, vreme smrti. To su podaci do kojih je Lekarska komora Srbije, preko naših regionalnih komora i podružnih kancelarija, uspela da dođe. Podaci koje mi imamo su zvanični i potvrđeni. Pozivamo članove porodica ili kolege iz radnih organizacija, kolega koji su preminuli od korona virusa, da obaveste LKS, kako bi njihovo ime ostalo upisano na stranici Lekarske komore. LKS će insistirati da imena svih naših kolega koji su izgubili bitku sa koronom ostanu upamćena a njihova žrtva poštovana.

Koji su, prema Vašem mišljenju, najčešći uzroci smrti zdravstvenih radnika obolelih od korone i da li su ti smrtni slučajevi mogli da budu izbegnuti?

Ono što je inicijativa Lekarske komore Srbije, i mislim da će biti brzo urađeno, jeste da zajedno sa Medicinskim fakultetom i Zavodom za javno zdravlje Srbije, bude sprovedena detaljna analiza koja će utvrditi precizan broj kolega koji je preminuo od kovida, njihovu radnu angažovanost, trenutak u kojem je ta smrt nastupila. Sve to treba ispratiti u korelaciji sa ukupnim brojem smrtnih slučajeva u Srbiji, a ne samo među zdravstvenim radnicima. Prvenstveno da pokušamo da dođemo do preciznih informacija, ali i do odgovora na ovu temu koje nas sve brine.

Kakav je, prema Vašem mišljenju, položaj lekara u doba pandemije i kakvi su uslovi za njihov rad?

Položaj lekara je očekivano najteži i najnepovoljniji, jer zdravstvo i jeste sektor koji nosi najveći teret pandemije. Mislim da, uprkos svemu, možemo da budemo ponosni na to kako su se lekari poneli u vreme pandemije i na način na koji su pristupili pacijentima. To najbolje znaju svi oni koji su prošli kroz kovid bolnice. LKS je tokom 2020 godine pomogla direktno kolege koji su oboleli, porodice preminulih ali i pomogli u nabavci medicinske opreme. Tokom 2021 godine ćemo ove aktivnosti isto nastaviti i potruditi se da još više budemo uz svoje kolege.

Čini nam se da u lekarskoj profesiji, kao i u društvu generalno, postoji velika podeljenost. Kao da imamo neke suprotstavljene strane koje su oličene u udruženju Ujedinjeni protiv kovida i medicinskom delu Kriznog štaba. Koja bi bila Vaša poruka tim „suprotstavljenim taborima“?

Stav Lekarske komore je nepromenjen od prvog dana. Apsolutno pozivamo sve kolege na jedinstvo i na stručnu diskusiju. Ta diskusija treba da se vodi u stručnim krugovima i da se odvija na Medicinskom fakultetu, u Lekarskoj komori Srbije i Srpskom lekarskom društvu. Mi ćemo jedni druge dobro razumeti. Apelujemo još jednom na sve kolege da pri svakom javnom istupanju vode računa i iznose samo naučno dokazane i prihvaćene činjenice, kako ne bi slučajno kod građana izazvali doživljaj toga da je struka podeljena kada je u pitanju borba protiv korone, što svakako nije slučaj. Bez paušalnih i ishitrenih ocena, a uz poštovanje svih preporuka zvaničnih institucija – Kriznog štaba, Medicinskog fakulteta i zdravstvenih zavoda. Takođe apelujemo na sve medije kao i institucije koje vode brigu o medijskim sadržajima da ne izveštavaju senzacionalistički niti da se trude da razlike u stručnim stavovima predstavljaju antagonistički, jer to je deo njihove odgovornosti u ovoj situaciji.

Iz usta pojedinih Vaših kolega čujemo ocenu i zamerku da Lekarska komora Srbije ćuti. Kakav je Vaš odgovor na ovakvu opasku?

Ne mislim da Lekarska komora Srbije ćuti. Nismo uzimali učešće u diskusijama koje su mogle imale za posledicu podelu lekarske profesije ili teme koje su mogle biti politički instrumentalizovane. LKS predstavlja i zastupa sve svoje kolege i insistira na jedinstvu. Mislim da je svaki put kada je postojao prostor, a kada je u pitanju struka, LKS bila veoma jasna u svojim saopštenjima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar