Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS

Nezapamćenim i skandaloznim ispadom pulmologa dr Branimira Nestorovića, koji je nepunih mesec dana pre objave vanrednog stanja u Srbiji zbog epidemije koronavirusa pozvao građane da slobodno putuju u žarište svetske zaraze, trebalo bi da se pozabavi etička komisija Lekarske komore i preispita da li on i dalje treba da ima licencu za rad, smatraju pravnici.

Podsetimo, Nestorović je u samom jeku epidemije smrtonosnog koronavirusa širom sveta slao žene iz Srbije u Italiju u šoping, u zemlju u kojoj je u tom trenutku bilo na desetine žrtava i hiljade zaraženih, tvrdeći da je u pitanju „najsmešniji virus u istoriji civilizacije“. Njegova izjava naišla je tada na odobravanje i drugih „eminentnih stručnjaka“, koji su zajedno sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem, grohotom smejali na ove užasavajuće doskočice.

Nepunih mesec dana kasnije, predsednik se više nije smejao, već je naprotiv, sa suzama u očima, najavio građanima početak vanrednog stanja zbog epidemije opasnog virusa, dok mu je podršku za govornicom, pored najbližih partijskih drugova, davala i lekarska svita. Izuzev jednog eminentnog stručnjaka – dr Branimira Nestorovića. Javnost zasigurno, nije iznenadio njegov izostanak, dok se znatan njen deo zapitao, da li će pomenuti lekar biti pozvan na odgovornost zbog izjave koja je poslala gražanima poruku da treba da ignorišu postojanje ove opake bolesti.

Uprkos tome što aktuelni Krivični zakonik prepoznaje krivično delo protiv zdravlja ljudi, pravnici smatraju da u Nestorovićevom ispadu nema krivične, već samo moralne odgovornosti.

Foto:Privatna arhiva

Advokat Nenad Janković smatra da se slučajem Nestorovića treba pozabaviti Lekarska komora.

„Ovo jeste neetičko ponašanje. Oni nakon tih izjava mogu da mu oduzmu dozvolu za rad ili da ga sankcionišu. Ovo je više moralni čin, izjava koja nije bila ni pametna, ni korisna u tom trenutku“, rekao nam je Janković.

Slično mišljenje ima i njegov kolega Vladimir Gajić.

„Da je njegova izjava izazvala ozbiljne posledice, da su ljudi, žene potrčali u Milano, pa se razboleli… on bi bio u zatvoru. Kod njega lekarska etika ne postoji. Zato su ga i sklonili, nema ga nigde, ne pojavljuje se. Treba da odogovara pred Lekarskom komorom jer se ponaša kao šarlatan. On je dobar doktor samo za Zadrugu i Farmu“, kazao je Gajić.

 

Predsednik Lekarske komore Srbije Milan Dinić, Foto: Screenshot N1

Sa druge strane, predsednik Lekarske komore Srbije Milan Dinić, kazao je za Nova rs. da „on nije kompetentan da priča o tome“.

„Ako je reč o neetičkom ponašanju, to je za komisiju komore. Slučaj se preda i onda komisija odlučuje o tome. Ja nisam kompetentan da pričam o tome“, inistirao je Dinić.

Na pitanje kako će Lekarska komora da se odnosi prema Nestoroviću ako slučaj bude prijavljen kratko je odgovorio:

„Mislim da sada imamo važnijeg i pametnijeg posla kojim treba da se bavimo“, rekao je Dinić.

Šta je Nestorović rekao 26. februara

„Apelujem na ljude da prestanu da veruju neproverenim informacijama. Epidemija u Kini je pri kraju, ona je počela 7. decembra, stvarno nema razloga ni za kakvu zabrinutost. Evo da kažem za žene… Estrogeni definitivno štite žene, one imaju blage oblike i ne umiru od ovog virusa. Dakle, žene, slobodno u šoping u Italiju, jer čujem da će tamo sada biti veliki popusti, zato što niko živ sad neće da ide tamo. Samo pripremite muževe za to mentalno. Šalim se, ali stvarno sam bio zatečen da se digla tolika galama, zatvaraju granice… Stvarno besmislica. Ko Boga vas molim, živite svoj život. Svi ćemo dočekati april mesec a u aprilu mesecu će izaći sunčevi UV zraci, vi ćete imati puno vitamina D u organizmu, to će pomoći imunitetu, virus će da ugine. Ne mogu da verujem da se narod koji je preživeo sankcije, bombardovanje, svakojaka maltretiranja, uplašio najsmešnijeg virusa u istoriji čovečanstva“, rekao je načelnik pulmologije i alergologije u Tiršovoj.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram