Foto: Promo

Sredstva će biti donirana direktno zdravstvenim ustanovama preko regionalnih lekarskih komora sa ciljem da se lekarima obezbedi neophodna lična zaštitna oprema, saopštila je Lekarska komora Srbije

U obraloženju odluke o donaciji, Lekarska komora Srbije (LKS) navela je da su rezultati ankete o oceni trenutne situacije, koju je LKS sprovela među svojim članovima u poslednjoj nedelji marta, ukazali na konkretne potrebe i očekivanja lekara.

„Кao najčešći zahtevi navođeni su: sveobuhvatnije testiranje lekara i zaštita na radu. Na osnovu toga, odlukom Skupštine Lekarske komore Srbije, opredeljena su sredstva za donaciju i pomoć u borbi protiv КOVID 19 u visini od 46.455.000 dinara“, stoji u saopštenju LKS, objavljenom na portalu te organizacije.

Sredstva će biti raspodeljena zdravstvenim ustanovama u Srbiji, tako što će svaka zdravstvena ustanova, medicinski fakultet, privatna praksa dobiti sredstva, proporcionalno broju zaposlenih lekara, za šta je, prema evidenciji o broju zaposlenih lekara u Srbiji kojom raspolaže LKS, izdvojeno 31.455.000 dinara.

Sredstva će biti donirana direktno zdravstvenim ustanovama preko regionalnih lekarskih komora sa ciljem da se lekarima obezbedi neophodna lična zaštitna oprema.

LKS uplatiće i 15 miliona dinara na poseban namenski račun Vlade RS za nabavku testova i druge opreme za borbu protiv COVID 19 za lekare u vidu donacije.

Privremenim bolnicama u Beogradu (Sajam), Nišu (Čair) i Novom Sadu(Sajam) se opredeljuje iznos od po 100.000 dinara za svaku privremenu bolnicu, u cilju pomoći za nabavku potrebne opreme i sredstava.

LKS obezbedila je i finansijska sredstva za direktnu podršku lekarima i njihovim porodicama. Svim lekarima, našim članovima, koji su oboleli i hospitalizovani zbog infekcije КOVID 19, preko regionalnih lekarskih komora biće isplaćena jednokratna donacija u iznosu od 30.000 dinara.

Skupština LKS donela je i posebnu odluku o isplati jednokratne donacije porodici lekara, preminulog od posledica bolesti izazvane COVID 19, u visini od 100.000 dinara, sa računa regionalne lekarske komore, u koju je lekar upisan.

LKS je ponosna na izuzetnu posvećenost i predanost koju svi lekari ulažu radeći svoj posao i što pokazujemo da je lekarska profesija u Srbiji na visini zadatka uvek kada je najteže i da naši građani uvek mogu da računaju na nas kada im je potrebno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram