Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako je krenula vakcinacija, među građanima se pojavio optimizam da bi pandemija koronavirusa uskoro mogla da bude stavljena po kontrolu. Međutim, ubrzo je stigla vest o tome da se novi soj virusa iz Velike Britanije proširio po Evropi. Stigao je u Srbiji, a sa njima i nova dilema da li je vakcina efikasna protiv novog soja. Stručnjaci nemaju dilemu, ističu da je novi soj ne umanjuje značajno efikasnost vakcine.  

Glavna karakteristika novog britanskog soja koronavirusa, kako ističe epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović, je što brže i lakše nalazi svoj put do novih domaćina u ljudskoj populaciji.

„Ima indicija da novi soj vodi nešto većoj smrtnosti, ali virus izolovan u Velikoj Britaniji neće da utiče na delotvornost postojećih vakcina“ objasnio je Radovanović za Nova.rs u rubrici „Struka protiv korone“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

On navodi da se isto može reći i za dejstvo vakcine protiv drugih mutacija korone o kojima se poslednjih dana govori, uz samo teoretsku mogućnost da se uoči minimalan negativan efekat, ali bez većeg praktičnog značaja.

„U daljoj budućnosti može negde u svetu da se izoluje potomak nekog od postojećih sojeva novog virusa korona koji će učiniti upitnim učinak vakcinacije.Međutim, suština je u tome da savremena nauka dozvoljava da se, zahvaljujući već ovladanom tehnologijom, pristupi izmenama koje bi za samo nekoliko nedelja izbacile na tržište odgovarajući odgovor na takav izazov“ ocenjuje Radovanović.

Virusolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler je objasnio da je da se britanski, južnoafrički i brazilski soj koronavirusa razlikuju za po nekoliko mutacija, ukupno tri.

On je gostujući u jutarnjem programu „Probudi se“ na TV Nova S naveo da je kompanija Fajzer utvrdila da njihova vakcina štiti od jedne od ove tri mutacije.

Napomenuo je da virus teško može tako da izmutira da vakcina uopšte ne funkcioniše.

„Može da ima manji ili veći efekat, ali nikad se nije desilo da vakcina ne funkcioniše“, rekao je on.

Tvrdi i da su oni koji su preležali koronavirus imaju zaštitu i od novog soja.

„Čak iako se zaraze, imaće sigurno blaže simptome“, poručio je on.

Kako bude napredovala vakcinacija, kako kaže, virus će sve više da se menja, ali će mutacije biti sve manje značajne.

I epidemiolog dr Radmilo Petrović više puta je ranije ponovio da će postojeće vakcine protiv koronavirusa  štititi i od novog virusa.

Ta zaštita protiv novog soja, prema njegovim rečima, može da bude za koji procenat manja.

„Nije iznenađenje to što se pojavio novi soj virusa jer svako živo biće se menja, pa tako i virus. Očekivali smo da će se osim ranijih malih promena na njemu dogoditi i veća i to se izgleda sada dogodilo“, istakao je on.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar