Lončar: Imamo na raspolaganju još 500.000 vakcina

Društvo 24. Jan. 202121:49 > 22:27
Share:
Foto: Screenshot/Tv Pink

Srbija za sada na raspolaganju ima još preko od pola miliona vakcina protiv koronavirusa, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i naveo da se do večeras vakcinisalo 217.800 ljudi. Govoreći o britanskom soju virusa, čije prisustvo je potvrđeno u Srbiji, Lončar je istakao da je odlika ovog novog soja koronavirusa da se brže ispoljava klinička slika kod onoga ko oboli.

Lončar je naveo da je novi soj virusa potvrđen kod žene, koja se najverovatnije zarazila u avionu iz Londona.

“Bila je negativna po dolasku, ali je posle dva-tri dana dobila pozitivan rezultat nakon što joj je pozlilo. Nastavili smo dalju dijagnostiku i posle svih analiza smo sinoć izolovali novi soj i ono što o njemu znamo jeste da je sličan običnom koronavirusu. Razlika je u tome da se klinička slika ispolji brže, pa je tako i njen suprug brzo ispoljio simptome, završio je sa obostranom upalom pluća, bio je u bolnici. Došla im je i snaja iz Tuzle koja se takođe zarazila, ali nije bilo potrebe za vakcinacijom” objasnio je Lončar gostujući u emisiji “Hit tvit” na Tv Pink.

On je naveo da je još rano da bi moglo da se kaže da li je taj novi soj smrtonosniji.

Ministar zdravlja je naveo da je do sada vakcinisano 217.800 ljudi, kao da je samo danas u Beogradu vakcinisano 10 hliljade ljudi, a u celoj zemlji 43.500.

Lončar je istakao da se neće desiti da nema vakcina za revakcinaciju, jer se dobijene vakcine dele tako kako bi ostale doze i za revakcinaciju.

“Mi smo po ovim rezultatima na trećem mestu u Evropi i na šestom mestu u svetu. Ono što bi još naši građani trebali da znaju, je da je Srbija najviše testirala građana. Srbija ima najnižu incidencu oboljevanja u regionu i najmanju stopu smrtnosti u regionu. Najviše vakcina je obezbedila u regionu.  Ubedljivo najviše pacijenata smo hospitalizovali, preko 100 hiljada građana, odnosno oko 30 odsto obolelih” naveo je Lončar.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Your comment