Milan Bojović, Čačak, fekalije, kanalizacija
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Meštani Ljubić keja u Čačku, dela grada gde živi oko 20.000 stanovnika više od decenije imaju problem sa izlivanjem fekalne kanalizacije. Njihove teškoće su sve češće, i, kako kažu, nekada se kanalizacija izlivala u kišnim periodima, a sada gotovo da nema pravila.

Prema rečima Aleksandra Sretenovića, iz Udruženja „Poplavljeni 1965. i 2014.“, žitelji ovog dela Čačka su sa haosom suočeni od 2010. godine, ali je problem kulminirao nakon velikih poplava koje su zadesile Srbiju 2014.

„Ovo je jedno od tri najveća gradska naselja, urbani deo, ali uprkos svim našim molbama za pomoć, koje smo upućivali gradskim čelnicima osim praznih obećanja ništa nismo dobili. Takođe, molili smo i Komunalnu inspekciju, sva javna preduzeća za koja smo mislili da su nadležna, međutim, odgovore nismo dobili. Problemi ne nastaju samo u kišnim periodima, već i tokom leta, jer se šahte izlivaju, plave put, završe u kanalu, a da Vam ne pričam o neprijatnim mirisima, da ne kažem smradu koji se širi“, izjavio je on danas za naš portal i dodao da se svi koje su molili za intervenciju deklarišu kao nenadležni.

Sretenović ne isključuje mogućnost da su kanalizacione cevi popucale i tokom poplava koje su zadesile Čačak pre sedam godina.

„Bezbroj puta smo se obraćali nadležnima u lokalnoj samoupravi, JKP ‘Vodovod’, ali niko ne reaguje. Ponovo ću predati zahtev da se na nanrednom skupštinskom zasedanju obratimo, jer ovo zaista više nema smisla“, kaže naš sagovornik.

Predložili su prelazno, konstruktivno rešenje, dok se ne nađe trajno.

Čačak, fekalije, kanalizacija
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Potrebno je staviti deo kanala kroz urbano naselje u cevi prečnika dva metra u dužini od 600 metara, pa bi sve materije koje se nelegalno ispuštaju u kanal, završile u cevima“, navodi on dodajući da ni od toga nije bilo ništa.

Sretenović ističe da su se pismenim putem ranije obraćali i Ministarstvu za zaštitu životne sredine, ali problem do danas nije otklonjen. Oni su čak, naglašava Sretenović, nudili i finansijsku pomoć za kupovinu cevi, predlagali da udruženje podigne kredit i finansira ovu investiciju, ali odgovor nije stigao.

Obraćali su se i poslaniku SNS iz Čačka, Marku Parzanoviću, koji je član skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine, ali, kaže Sretenović, nije ih udostojio ni odgovora da nije prava adresa za rešenje njihovih problema.

U JKP „Vodovod“ kažu da nije bilo prijava zagušenja kanalizacije, te da oni intervenišu po pozivu Čačana.

Čačak, fekalije, kanalizacija
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Nova.rs pokušala je da dobije odgovor od pomoćnika gradonačelnika Čačka, Milana Bojovića, zaduženog za ovu oblast, ali se, do zaključenja teksta nije javljao na telefon. Međutim, on je pre izvesnog vremena izjavio za naš portal da je za tu crpnu stanicu urađen idejni projekat.

„Ove godine planiramo izradu istog za građevinsku dozvolu i zeleno svetlo za izvođenje radova. Nakon treba da obezbedimo sredstva, da li će to biti rebalansom budžeta ili kroz neki projekat, za sada, ne mogu da dam precizan odgovor“, kazao je ranije Bojović za Nova.rs.

Godina prođe, a Čačani i dalje „plivaju u g…..a“.

Čačak, fekalije, kanalizacija
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Bonus video – Fekalije kod Beograda na vodi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar