Foto: Shutterstock

"Mesto koje je video ceo svet" - to je jedan od natpisa u podzemnom prolazu koji vodi do hala beogradskog Sajma. To mesto kojem su se svi divili, odnosno njegovo zemljište, prodato je Beogradu na vodi, a Sajam kakav decenijama znamo, poptuno će nestati i promeniti svoj izgled. Ekipa portala Nova.rs uputila se upravo tamo i pokušala da razgovara sa nekim od zakupaca i zaposlenih u Upravi Sajma. Sve je sablasno tiho i prazno. Kao da su svi već počeli da se opraštaju od omiljenog izložbenog prostora.

Već izvesni period traju nagađanja o prodaji zemljišta beogradskog Sajma „Beogradu na vodi“. Da se sa nagađanjima prestane postarao se predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je na konferenciji za medije otkrio da je još u martu ove godine aktuelna vlast prodala deo zemljišta na kome se sada nalazi Beogradski sajam i to kompaniji Beograd na vodi u kojoj su Arapi većinski vlasnici.

Ugovor niko nije video, tako da se ne zna po kojoj ceni je država Arapima prodala deo zemljišta. Prema računici Nove, morali su da plate najmanje 50 miliona evra.

Sajam Foto: N1

Kako se Nova.rs uverila na terenu, u razgovoru sa nekoliko zaposlenih, u sredu je direktorka firme „Beogradski Sajam“, Danka Selić održala sastanak sa menadžmentom i to nakon što su se u medijima pojavile informacije o prodaji sajma „Beogradu na vodi“, što je prethodno u svom obraćanju potvrdio Vučić.

Karta u jednom smeru

Ono što je zanimljivo je da je menadžment firme bio iznenađen ovom predsednikovom najavom, iako u javnosti odavno kruže priče o „karti u jednom smeru“ koja je kupljena za Sajam.

Zaposleni su od rukovodstva tražili više informacija, ali im je rečno da će sajamski prostor i dalje vršiti svoju namenu, ali do kada, to niko ne zna.

Poželite nam sreću, trebaće nam

Iz straha ili nečeg drugog, zaposleni nisu mogli da nam daju više informacija. Većina njh zna samo ono što i drugi građani Srbije, koji su pratili obraćanje predsednika i premijerke.

„Poželite nam sreću, trebaće nam“, rekla je jedna od zasposlenih odmahujući rukom.

Između sajamskih hala, tačnije u blizini Hale 7, nalazi se i jedan manji kisok u kom se prodaju grickalice, sokovi, brza hrana…

Beogradski sajam
Beogradski sajam

Radnici ni tog lokala nemaju nikakve zvanične podatke, iako zakup redovno plaćaju.

„Svi smo čuli, stalno se to priča, ali niko ništa ne zna“, kaže nam jedna od radnica.

Svi pričaju, ali…

Većina zakupaca sa kojma smo pokušali da razgovaramo, nije to htela, pod izgovorom da ništa ne znaju.

Uspeli smo da popričamo sa zakupcima u Hali 7, u čijem se delu nalaze njihove poslovne prostorije. Kažu i da su više siti priča o prodaji, dok se uopšte ne znaju nikakve pouzdane informacije.

Dodaju da većina zakupaca ili korisnika sajamskih hala ima potpisane ugovore na šest ili 12 meseci, kao i da ih još uvek redovno obnavljaju.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs; Shutterstock

„Nama konkretno ugovor isitče u decembru ove godine, ali vam kažem da nam se niko nije obratio povodom ovih priča o prodaji“, ispričala nam je jedna od zaposlenih.

Ovo nije Beograd na vodi

Odavno je postalo jasno, praktično od njegove izgradnje, da će Beograd na vodi biti projekat vlasti kome će sve biti podređeno: Od autobuske stanice, preko Savskog mosta, pa sve do beogradskog Sajma.

„Ovo nije Beograd na vodi, bar još nije“, kaže nam jedan od zapsolenih u „Beogradskom Sajmu“, koji se uprkos svemu nada da će se nešto magično desiti i zaustaviti ovu sajamsku selidbu.

PROČITAJTE JOŠ

I on nam potvrđuje da je 9. avgusta 2023. održan sastanak, da vlada opšta iznenađenost, kao i da su svi zbunjeni.

Gradski menadžer Miroslav Čučković potvrdio je još početkom aprila da je u planu da se u narednih pet godina Beoradski sajam izmesti sa sadašnje lokacije u Surčin.

„Beograd na vodi“ dobiće možda „konkurenciju“ u popularnosti – to je projekat „Ekspo 2027“, o kome se sada bruji na sva zvona.

Jedna od reklama za ovaj projekat stoji i kod Hale 7 beogradskog Sajma.

Sajam Foto: Nova.rs

To je prema Čučkovićevim najavama nova sajamska adresa.

Sve se seli i menja , ali ostaje Hala 1.

Presednik je u obraćanju rekao da će se tek videti koja će biti njena namena, dok je u aprilskom obraćanju, gradski menadžer Čučković bio malo precizniji, rekavši da bi ona trebalo da bude nekakav kreativni centar, nalik sadašnjoj Ložionici – naglasivši da to možemo da očekujemo tek za pet godina, što se datumski ipak ne poklapa sa održavanjem „Ekspo 2027“: