Sky Line Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Konsultant za strana ulaganja i arhitekta Mahmud Bušatlija rekao je da nema javnog interesa u projektima kao što su Beograd i Novi Sad na vodi, dok je arhitekta Bojan Kovačević dodao da je ponekad ne graditi jedan veliki graditeljski čin, a ovo je jedna vrsta srljanja po prostoru Beograda, bez mogućnosti popravke.

Na pitanje da li se vidi javni interes u dodatnim hektarima Beogradu na vodi i izgradnje Novog Sada na vodi, Bušatlija smatra da ga nema, „potpuno je suprotno od javnog interesa“.

„Ova vrsta ekonomije je vrlo specifična, ona ne učestvuje u nacionalnom razvoju, nego u razvoju oligarhije. Vi kada radite ovakve projekte, investitor proizvodi nešto što će moći da koristi, a da ne podigne zaposlenost“, rekao je Bušatlija u emisiji „Newsnight“ na TV N1.

Mahmut Bušatlija Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Prema njegovim rečima, ovakvi projekti služe „privatnom otimanju državne imovine, odnosno našeg novca kojim punimo budžet“.

„To je nedovoljno pa se uzimaju krediti da se izgradi. Država stoji iza nekih preduzeća koja su čisto privatna u smislu garancija da će vratiti neke pare ukoliko uzimaju kredit, a to onda ostaje na nama da mi kasnije vratimo“, objasnio je arhitekta.

Kovačević smatra da je „ponekad ne graditi ništa, jedan veliki graditeljski čin, znači ne srljati po prostoru“.

„Ovo je jedna vrsta srljanja po prostoru Beograda, bez mogućnosti popravke“, ocenio je.

Kako je naveo, kada pustite investitora koji sam određuje program, onda on pravi ono što se njemu isplati.

„Čitava stvar je pravno postavljena kao strateški nacionalni interes koji se u stvari ovde ne vidi, a posebno se ne vidi na ove dodatne hektare“, istakao je arhitekta.

Bojan Kovačević/Foto: N1

Na pitanje šta smo mogli sa novcem kojim su kupljeni dodatni hektari za širenje „Beograda na vodi“, Bušatlija je rekao da je trebalo da investiramo u nešto što „donosi pare koje se vraćaju“.

„Treba da potrošimo na taj način da to što investiramo donosi pare koje se vraćaju, jer to je jedan normalni prilaz bilo kakvoj investiciji“, ukazao je Bušatlija.

Kovačević je ocenio da je „Beograd na vodi jedna tumorčina na tkivu grada“.

„Vi kada pogledate Beograd na vodi sa Save to je jedna tumorčina na tkivu grada koji biva nagrađen jednim povelikim proširenjem. U ovom trenutku uopšte nemamo neki nagoveštaj morfologije odnosno strukture tih novih kvratova, na šta bi ličili“, zaključio je Kovačević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare