Završene zgrade u naselju Jugovićevo za snage bezbednosti Foto:Uglješa Bokić/Nova.rs

Četiri zgrade za "bezbednjake" u Novom Sadu u naselju Jugovićevo su izgrađene i spremne za useljenje, ali niko od pripadnika snaga bezbednosti još nije dobio poziv za kupovinu stanova. Međutim, lokali u prizemlju ove četiri zgrade su prodati još pre godinu i po dana.

Za ove stanove, bezbednjaci su konkurisali pre skoro tri godine i od tada se ništa nije dogodilo, pa sada vlada veliko nezadovoljstvo među onima koji su konkurisali, polako gube strpljenje jer nemaju rešeno stambeno pitanje, a prošlo je dosta vremena.

Iako stanovi koji su praktično useljivi još uvek čekaju svoje vlasnike, to nije slučaj sa lokalima u prizemlju.

Portal Nova.rs je došao do saznanja da je svih 27 lokala prodato još u novembru 2022. putem licitacije koju je organizovalo preduzeće SPV Dunav d.o.o. Ovo preduzeće je Vlada osnovala kako bi bilo posrednik između kupaca i prodavca stanova, ali i ovih lokala. SPV Dunav d.o.o. je posredovalo i u ranijim fazama prodaje stanova.

Ova informacija nam je potvrđena iz Građevinske direkcije Srbije, koja je jedan od nosilaca projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Pročitajte još:

I zaista, kada smo obišli nove zgrade uverili smo se da su zgrade praktično spremne za useljenje, a na većini lokala stoje natpisi ,,Izdaje se“, dok su neki već u fazi opremanja. Jedna apoteka je već počela sa radom u jednom od lokala, dok je druga apoteka stavila svoj natpis na lokal i pitanje je dana kada će početi sa radom.

Završene zgrade u naselju Jugovićevo za snage bezbednosti; Foto:Uglješa Bokić/Nova.rs

Naš portal je razgovarao sa nekoliko pripadnika snaga bezbednosti predočivši im da su zgrade završene, ali i da su lokali u zgradama u kojima čekaju na kupovinu stanova prodati pre godinu i po dana. Oni nisu hteli da daju izjave pod punim imenom i prezimenom, jer se plaše da bi to moglo da utiče na njihov status kada se stanovi jednom budu dodeljivali, ali nisu krili svoje nezadovoljstvo.

Završene zgrade u naselju Jugovićevo za snage bezbednosti; Foto:Uglješa Bokić/Nova.rs

„Ne znam šta bih rekao, razočaran sam. Ovo predugo traje, a ja nemam rešeno stambeno pitanje. Dokumentaciju sam predao pre skoro tri godine i ništa. Kao da smo mi radnici ministarstva drugog reda. Kolege su u prethodnim fazamaza za šest meseci dobijale stanove, dok su još bili u ranoj fazi izgradnje. Pritom, sad čujem da će i cene ovih stanova biti viša u odnosu na predhodne. Nemam reči…“, kaže jedan bezbednjak koji čeka na svoj stan.

Drugi naš sagovornik se iznenadio da su lokali prodati, dok on još uvek čeka svoj stan.

„Iskreno više se i ne nadam da ću taj stan dobiti priliku da kupim. A lokali prodati, kažete? Pa dobro, tim vlasnicima je verovatno to potrebnije nego da ja kupim stan i ne budem više podstanar sa svojom porodicom“, ironično kaže drugi bezbednjak.

Još jedan pripadnik snaga bezbednosti navodi da se o ovim stanovima svašta priča među njegovim kolegama jer sve predugo traje i drugačije je u odnosu na raniju praksu.

„Među kolegama kolaju priče da se ovoliko čeka jer se unapred zna kome će stanovi biti dodeljeni. Jednostavno ništa nije transparentno i sada ljudi u svašta sumnjaju. Priča se i da se rang lista više neće određivati po principu tzv ‘brzi prst’ što je zaista smešno, da stan dobije onaj koji prvi klikne na link“, navodi treći bezbednjak

Završene zgrade u naselju Jugovićevo za snage bezbednosti Foto:Uglješa Bokić/Nova.rs

Zbog čega je situacija ovakva sa poslednje izgrađenim stanovima i da li ima neke informacije o tome pitali smo predsednika Vojnog sindikata Srbije Novicu Antića. On kaže da je problem birokratsko zakonske prirode.

„Ono što mi kao sindikat imamo kao nezvaničnu informaciju je da problem leži u tome što stanovi više ne mogu da se prodaju po ceni od 500 evra po kvadratu. Vlada je donela izmenu i dopunu Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti u kojem je ranije stajalo da cena stanova ne može biti viša od 500 evra po kvadratu. Sada je taj član izmenjen i u njemu stoji da će cenu stanova određivati posebna Komisija koju obrazuje vlada. Pošto komisija još nije obrazovana, Vlada praktično nema određenu cenu po kojoj će prodavati stanove“, kaže Antić.

Licitacija za lokale po početnoj ceni od 2.000 evra

Na naše pitanje da li je upoznat da je prodato 27 lokala koji se nalaze u sklopu zgrada u kojima stanovi još nisu podeljeni, on kaže da zna da u tim zgradama postoje lokali, na koje se ne odnosi Zakon o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, ali ne podržava potez da se lokali prodaju, a da bezbednjaci još uvek čekaju na stanove.

„Vlada mora da pokaže daleko više odgovornosti kada su u pitanju pripadnici Vojske Srbije i njihovo stambeno pitanje, ali i drugih zaposlenih u bezbednosnom sistemu. Neodgovorno je da se ovoliko čeka samo zbog toga što Vlada nije obrazovala Komisiju koja će odrediti novu cenu kvadrata. Ta komisija može da se formira za dva dana, a ne da se ovoliko čeka“.

Pročitajte još

U navedenom zakonu, u delu koji uređuje cenu stanova zaista nema više člana u kojem piše da cena stana ne može biti veća od 500 evra po kvadratu, već se navodi da kupoprodajnu cenu stana na svakoj pojedinačnoj lokaciji određuje Komisija koju obrazuje Vlada, na osnovu uslova koje propisuje Vlada.

Završene zgrade u naselju Jugovićevo za snage bezbednosti; Foto:Uglješa Bokić/Nova.rs

Ovu izmenu Zakona je Vlada za Novu ekonomiju obrazložila time je došlo do poremećaja na tržištu, značajnog povećanja cena finansiranja i najavljeni inflatorni pritisak, kao i na to da je odobreno povećanje vrednosti izvedenih radova.

„U tom smislu neophodno je izvršiti sveobuhvatnu korekciju ukupnih troškova koji se odnose na realizaciju projekta, a samim tim i korekciju kuporodajne cena stanova, a koja bi u svakom slučaju bila niža od cene koja vlada na tržištu“, piše u obrazloženju.

Iako su telo koje je obrazovala Vlada kako bi praktično prodavala stanove, a sada i lokale u ovim zgradama, SPV Dunav d.o.o. nije želeo da odgovara na naša pitanja o tome zbog čega bezbednjaci nisu još uvek pozvani da otkupe stanove, dok su lokali u zgradama namenjenim bezbednjacima prodati još pre godinu i po dana na licitaciji koju je organizovalo ovo preduzeće.

Oni su u kratkom odgovoru rekli da se obratimo kabinetu predsednice Vlade za sve informacije koje nas interesuju.

Inače, lokali su na licitaciji prodati po početnoj ceni od 2.000 evra po metru kvadratnom, ali je ostalo nepoznato, ko je i na osnovu kojih parametara odredio ovu cenu, kao ni po kojoj su ceni na kraju ovi lokali prodati.

Završene zgrade u naselju Jugovićevo za snage bezbednosti
Foto:Uglješa Bokić/Nova.rs

Naš portal je poslao mejl sa pitanjima kabinetu predsednice Vlade Ane Brnabić, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare