Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

"Sloga" sindikat zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije podneo je 9. aprila krivičnu prijavu protiv komandanta IVP "Pasuljanske livade" potpukovnika Nebojše Lojpura, zbog sumnje da je propustio da preduzme propisane, naređene ili druge očigledno potrebne mere za obezbeđenje jedinice, čuvanje života i zdravlja ljudi.

Prema saznanjima Sindikata, u toj jedinici potvrđeno je više od 10 slučajeva vojnika pozitivnih na kovid, a kako navode, potpukovnik Lojpur nije preduzeo potrebne mere izolacije i sampizolacije, već su oni i dalje obavljali dužnost.

Na taj način je, kako se navodi, ostvaljena mogućusnost da oni prošire virus na sve pripadnike jedinice, ali i na svoje porodice, iako se prvi oboleli iz te jedinice javio još 30. marta.

U međuvremenu se broj obolelih povećao, ali je posle reakcije nadležnih veći broj hospitalizovan u Nišu, a na poligonu je zatvoreno više objekata, ali je komanda ostala da radi.

Sindikat navodi da je Lojpur 26. marta bio u kontaktu sa direktorom bolnice u Ćupriji, koji je kasnije hospitalizovan, jer mu je potvrđena korona, ali posle toga nije otišao u samoizolaciju, iako je i on mogao da bude prenosilac virusa pripadnicima jedinice.

Među zaraženima koji su hospitalizovani, po saznanjima koje ima taj sindikat, nalaze se i zamenik komandanta i glavni podoficir, najbliži saradnici potpukovnika Lojpura.

U saopštenju se ističe da će sindikat svim oštećenima pružiti pravnu pomoć kako bi se izborili za svoja prava i od države naplatili nanetu štetu za ugrožavanje života i zdravlja, s obzirom da se zna da posledice virusa mogu da budu i smrtonosne.

Sloga sindikat pozdravlja brzu reakciju Minisarstva odbrane i smatra da je dobro što su obolele kolege hospitalizovane, ali pita ministra odbrane zašto potpukovnik Lojpur i dalje nije u izolaciji i zašto protiv njega nisu primenjene kaznene odredbe o nepoštovanju samoizolacije.