Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U Srbiji su u 2022. godini najviše nedostajali magacioneri, konobari, kuvari, mesari, higijeničari, građevinski radnici, vozači, automehaničari, vodoinstalateri, ali i elektroinženjeri, farmaceuti i advokatski pripravnici, saopštio je centar za zapošljavanje Infostud.

Kada se pogledaju svi oglasi, kako je navedeno i dalje se u većoj meri traže radnici sa nižim stepenom kvalifikacija.

„Čak 61 odsto oglasa bilo je namenjeno građanima sa srednjom stručnom spremom, četiri odsto za one koji imaju samo osnovno obrazovanje, a 35 odsto oglasa ponuđeno je kandidatima sa višim kvalifikacijama ili fakultetom“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su poslodavci koji su prošle godine tragali za novim kadrovima bili pristupačniji i u zapošljavanju studenata, te je tako više od 10.000 oglasa (14 odsto) bilo dostupno svima koji prave prve korake na tržištu rada.

Više od 6.000 oglasa bilo je dostupno osobama sa invaliditetom, a među ponuđenim radnim mestima najviše mogućnosti je bilo u oblastima IT-ja, trgovine, pozivnih centara, administracije, marketinga, logistike i mašinstva.

Tokom prošle godine najmanje je bilo kandidata koji su tražili posao bez radnog iskustva, svega 16 odsto. Kao i prethodnih godina najveći udeo onih koji su bili u potrazi za poslom čine kandidati sa 10 i više godina radnog staža, čak 35 procenata.

Trećina kandidata je imala do pet godina iskustva, a svaki peti od pet do 10 godina.

Prošlu godinu obeležava nedostatak i uvoz radne snage, a prema podacima Infostuda, bilo je 13 odsto više raspisanih konkursa nego godinu dana ranije, tako je godina završena sa 76.247 oglasa za posao.

U prilog priči o nedostatku radne snage ukazuju i podaci da je broj kandidata koji su bili u potrazi za zaposlenjem bio manji za dva odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosio 237.897.

Prosečan broj konkurisanja je u znatnom padu i u 2022. godini iznosi 47 po jednom oglasu, dok je 2021. bio 57.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar