Foto: Shutterstock

Visoka stopa nezaposlenosti večiti je problem u Srbiji. Na birou Nacionalne službe za zapošljavanje je trenutno oko 430.000 ljudi. Mnoge će iznenaditi podatak da je među njima najviše ekonomista, čije se zanimanje smatra unosnim i perspektivnim. Na listi onih koji nikako da dočekaju posao slede prodavaci, a za njima su i nezaposleni pravnici koji se takođe broje u hiljadama.

Nacionalna agencija za zapošljavanje dostavila je redakciji portala Nova.rs podatke o broju nezaposlenih lica u Srbiji, kao i njihovoj stručnoj spremi, te poslovima za čije su se obavljanje školovali. Podaci nisu tako sjajni – u Srbiji na birou čeka 428.956 ljudi, od čega je 240.619 žena. Prvih pet na listi po čekanju na posao su ekonomisti, prodavci, poljoprivrednici, pravnici, i mašinski tehničari.

Ekonomisti – šampioni nezaposlenosti

Definitivni „prvaci“ na listi nezaposlenih su ekonomisti.

PROČITAJTE JOŠ

Prema zvaničnim podacima, na posao čekaju 14.202 ekonomska tehničara. Inače, ovo je zvanje koje se stiče po završetku srednje ekonomske škole. Međutim, ovo je samo početak spiska nezaposlenih ekonomista.

Foto: Shutterstock

Tako na posao čeka još 2.540 ekonomista sa fakultetskom diplomom, 2.215 strukovnih ekonomista, odnosno onih koji su završili višu školu, 2.371 ekonomista za finansije, računovodsto i bankarstvo, što su takođe fakultetski obrazovani građani, 365 ekonomista za turizam i 582 ekonomista za robni promet u trgovini.

Tu je još 529 master ekonomista, 58 magistara ekonomskih nauka i 2.436 ekonomista za opštu ekonomiju, bankarstvo i finansije.

Doktora ekonomski nauka na birou ima 19.

To je ukupno 25.371 osoba koja se bavi određenom sferom ekonomije.

Prodavci, poljoprivrednici, pravnici…

Sledeći na spisku su prodavci.

Foto: Shutterstock

Njih na birou trenutno čeka 7.154. U tom broju dominiraju žene, kojih je 5.465.

Takođe, na posao čeka i 4.830 pravnika. Što se tiče master pravnika, nezaposleni se takođe broje u hiljadama – 2.043.

Na kraju, bez posla je i osam doktora pravnih nauka.

Kada se sve sabere – 6.881 pravnik nema posao.

Među vodećim profilima po broju ljudi koji čekaju na posao je i mašinski tehničar – konstruktor. Ovo je inače zanimanje koje se stiče u srednjim tehničkim školama. Inače, građani koji steknu ovo zvanje, bave se konstruisanjem, dizajniranjem i modeliranjem na računarima, a imaju znanja o obradi materijala i radu na CNC mašinama, što je zapravo uređaj koji manipuliše alatima u mašinskim radionicama, koristeći programiranje putem računara.

Ovih radnika na birou ima 6.111.

Poslednji na ovoj listi su poljoprivrednici. Naime, na posao čeka 4.440 poljoprivrednih tehničara za proizvodnju bilja.

Foto: Shutterstock

Ovo je takođe zvanje koje se stiče nakon završene srednje škole.

Kada su u pitanju oglasi, Miloš Turinski ispred Infostuda kaže za Nova.rs da je tokom prethodne godine najmanje bilo oglasa za umetnike poput muzičara, glumaca i scenografa, kao i za bibliotekare – svega po jedan oglas. Po dva oglasa bilo je raspisano za turizmologe, biologe i sociologe, a po tri za fizičare, matematičare, statističare i lektore. Između 10 i 15 oglasa odnosilo se na poziciju inženjera drvne i tekstilne tehnologije, kao i za radiologa i pedagoga.

BONUS VIDEO TOP 5 fakulteta sa kojima odmah nalazite posao