Duže od godinu dana cene u Srbiji rastu munjevitom brzinom, a gotovo da nema namirnice koja je ostala “imuna”. Kao i hrana u marketima, tako je poskupela i gotova hrana u restoranima. Ipak, ljubitelji pljeskavice mogu da odahnu – od početka godine, cene se nisu menjale, ali ovo ne važi za one koji preferiraju pohovani kačkavalj.

“Pljeskavica indeks” je koncept koji pominje ekonomista dr Goran Radosavljević, a poenta je da se kroz cenu pljeskavice vidi koliko je poskupljenje zapravo pogodilo građane.

Zbog toga smo uporedili cene jednog od omiljenih građana mnogih građana Srbije koje su sada aktuelne, sa cenama na početku godine. Takođe, uporedili smo cene i druge brze hrane – pilećeg batka, pohovanog kačkavalja i pice.

Proveravali smo cene u istom restoranu kao i u januaru, kada smo poredili razlike u ceni u odnosu na početak 2022. godine.

Prva na listi za poređenje bila je pljeskavica od junećeg mesa, od 220 grama, koja je u jednom beogradskom restoranu brze hrane početkom godine koštala 420 dinara, isto kao i sada.

Kada je u pitanju mala pljeskavica od 180 grama, ona je takođe uspela da odoli poskupljenjima. U januaru, ali i sada, njena cena je 360 dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Još jedan mesni obrok, pileći batak od 200 grama, Beograđani su pre tri meseca mogli da pojedu za 400 dinara. Međutim, za razliku od pljeskavice, ovaj obrok ipak jeste poskupeo. Njegova cena je sada 420 dinara, odnosno pet odsto više nego na početku godine.

Ko želi brzi obrok bez mesa, može da odabere porciju pohovanog kačkavalja.

U januaru, ljubitelji ovog obroka izdvajali su oko 420 dinara, ali danas ipak moraju da plate više.

Tako porcija pohovanog kačkavalja sada košta 470 dinara, što je poskupljenje od 12 odsto.

Ko preferira italijansku kuhinju – takođe je bezbedan.

Foto: Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

Cena pice kaprićoze, koja u prečniku ima 32 centimetra, u istom restoranu od početka godine nije menjala cenu, te i dalje košta 890 dinara.

I mada su prvi meseci ove godine doneli uglavnom stagniranja u ceni, činjenica je da su tokom 2022. cene drastično skočile. Stoga, mnoge ni ne čudi što cene sada stoje, kada je pre toga pljeskavica poskupela za 90, batak za 120, pohovani kačkavalj za 30, a pica za čak 250 dinara.

BONUS VIDEO Riba drastično poskupela: Na šarana najviše uticala inflacija ali je i dalje najtraženiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare