Inflacija u Srbiji je „dogurala“ do 16,2 odsto, pa na poskupljenja svega, a pogotovo hrane, niko nije ostao imun. U našem redovnom preseku cena primetili smo da su za tačno mesec dana poskupele čak četiri važne prehrambene namirnice - juneći but, jaja, krompir i mleko. Cene ostalih osnovnih namirnica „miruju“.

Redakcija portala Nova.rs tradicionalno, od jula prošle godine, prati kretanje cena određenih prehrambenih proizvoda u jednom lancu marketa u Beogradu. Tako svakog 20. u mesecu proveravamo koliko su se menjale cene svinjskog i junećeg buta, pilećih krilaca i filea, mleka, jogurta, brašna, šećera, ulja, krompira i jaja.

Meso

Što se tiče mesa, prva vrsta na našem spisku za proveru je svinjski but. On trenutno košta 740 dinara po kilogramu, što znači da se u proteklih mesec dana njegova cena nije menjala. Ipak, kada smo u julu započeli sa praćenjem cena, pre tačno devet meseci, ova vrsta mesa koštala je 709 dinara za kilogram.

Foto: Dunja Marić/Nova.rs

Razlog za poskupljenje koje se nedavno desilo svakako je ukidanje Vladine Uredbe o ograničenju cena nekih vrsta mesa, te trgovci više nemaju ograničenje kada je u pitanju svinjski but.

Iako smo u odeljku mesa naišli na popust, zbog kojeg kilogram junećeg buta košta 1.250 dinara, kada nije na akciji koja traje nekoliko dana, ova vrsta mesa košta 1.350 dinara. Toliko je juneći but koštao u julu, kada smo počeli da pratimo cene, ali i mesecima nakon toga.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, u martu je pojeftinio, te je koštao 1.300 dinara. Tako se ovde uočava poskupljenje od 3,85 odsto za mesec dana.

Cena pilećeg filea takođe stagnira, pa kao i u martu, ali i februaru, kilogram ovog mesa košta 820 dinara. Ipak, u julu, kada smo prvi put sastavili spisak za praćenje cena, ova vesta mesa koštala je 792 dinara. Još jedna vrsta pilećeg mesa, krilca, nije menjala cenu. Tako kilogram još uvek košta 38 dinara. Mada, od jula, kada je cena bila 295 dinara, ovaj proizvod je poskupeo za skoro 30 odsto.

Mlečni proizvodi

Litar mleka je u odnosu na mart blago poskupeo. Tako sada ovaj proizvod košta 152, umesto 150 dinara. U julu prošle godine litar dugotrajnog mleka od 2,8 odsto mlečne masti koštao je 125 dinara.

Foto: Nova.rs; Shutterstock

Kada je reč o jogurtu, pakovanje od kilogram košta isto kao i tokom prethodna dva meseca – 165 dinara. U julu je, ipak, koštao znatno manje. Tada je cena istog proizvoda iznosila 135 dinara.

Osnovne životne namirnice

Cene pojedinih osnovnih namirnica već duže od godinu dana nisu slobodno formirane na tržištu, jer ih određuje Vlada. Jedna od njih je suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra, koje košta 220 dinara. Ipak, u julu je ovaj proizvod bio jeftiniji. Tada je koštao 200 dinara po litru. To znači da je ovaj proizvod sada skuplji za 10 odsto. Tako ovi proizvodi mesecima unazad koštaju 84,7 dinara za kilogram T-400, odnosno 75,65 za brašno T-500. U julu su cene bile nešto niže – 75, odnosno 69 dinara.

Kilogram šećera takođe nije menjao cenu zahvaljujući Uredbi, te i dalje košta 115 dinara. Međutim, u julu, od kada pratimo cene, kilogram je koštao 97 dinara.

Najjeftinije pakovanje jaja od 10 komada trenutno košta 250 dinara, što je za 10 dinara više nego u martu, a za 40 više nego u julu prošle godine.

Foto: Dunja Marić/Nova.rs

Što se tiče krompira, njegova cena je 120 dinara po kilogramu, što je za 20 više nego prošlog meseca, ali i isto toliko više nego u julu 2022. godine.

BONUS VIDEO Hrana na popustu – haos u prodavnici: Šta to govori?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar