Foto: Promo

United Group BV, vodeća telekomunikaciona i medijska kompanija u Jugoistočnoj Evropi, postigla je dogovor o prodaji 100% udela infrastrukture svojih mobilnih tornjeva u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji (TowerCo) kompaniji TAWAL, ogranku stc Group.

U okviru United Grupe u Srbiji posluju kompanije SBB i njeni servisi EON i Total TV, najveća integrisana online i TV prodavnica Shoppster, a medijske sadržaje emituju televizije i portali N1, Nova S i Sport Klub.

Vrednost TowerCo, koji danas u svom vlasništvu broji 4.800 tornjeva, procenjuje se transakcijom na
1,22 milijarde evra, što predstavlja EV/2022 EBITDAal (pre MSFI 16) multiplu od 20,1x .

Prodajom svojih mobilnih tornjeva, United Grupa nastavlja da prati industrijski trend razdvajanja i monetizacije infrastrukture mobilnih tornjeva od strane telekomunikacionih operatora u Evropi i širom sveta. Prihodi od prodaje omogućiće United Grupi da značajno smanji zaduženost, oslobađajući sredstva za budući rast. Transakcija će omogućiti nastavak ulaganja u mobilnu mrežu, uključujući planove za uvođenje oko 2.000 dodatnih lokacija u narednih 20 godina, što će omogućiti Grupi da nastavi da dugoročno pruža visokokvalitetne usluge svojim klijentima.

Ova transakcija prva je investicija TAWAL kompanije u evropskom sektoru telekomunikacija. TAWAL je, inače, najveći provajder integrisane ICT infrastrukture u regionu MENA i u svom posedu ima više od 16.000 mobilnih tornjeva.

U prethodne tri godine, United Grupa učvrstila je svoju poziciju vodeće telekomonikacione i medijske kompanije u Jugoistočnoj Evropi i uspešno proširila svoje poslovanje i na razvijenija tržišta u EU, ostvarivši značajna ulaganja u Grčkoj, Bugarskoj i Hrvatskoj. Kompanija upravlja širokim spektrom sredstava koja obuhvataju usluge mobilne i fiksne telefonije, usluge televizije i medija. United Grupa će nastaviti da raste na temelju dosadašnjih rezultata, uspešnih partnerstava, kao i svoje rastuće reputacije u pružanju visokokvalitetnih telekomunikacijskih i medijskih usluga, ali i tražiti mogućnosti za dalje širenje unutar EU.

„Oduševljeni smo što smo uspešno iskristalisali vrednost naših tornjeva sporazumom koji nam omogućava da otklonimo globalne makro-ekonomske pritiske i upravljamo njima. Ovo će podržati kontinuirano ulaganje u kompanije iz naše Grupe, kako bismo im osigurali da ostanu konkurentne na svojim tržištima. Isto tako, jako smo uzbuđeni što smo pronašli snažnog partnera u TAWAL kompaniji i tražićemo dalje mogućnosti za saradnju sa njima kako budu širili svoje poslovanje na evropsko tržište”, rekla je Viktorija Boklag, izvršna direktorka United Grupe.

„Partnerstvo sa United Grupom za nas označava prvu investiciju na evropskom tržištu. To partnerstvo podržava naš cilj da nastavimo da pružamo inovativna i efikasna ICT infrastrukturna rešenja našim partnerima uz visok kvalitet usluga po kojima smo poznati”, dodao je Muhamed Alhakbani, izvršni direktor kompanije TAWAL.

PROČITAJTE JOŠ

„Sporazum naše kompanije sa kompanijom UG predstavlja uzbudljivo novo poglavlje za TAWAL i stc Group. Partnerstvo je značajna prekretnica u našoj ambicioznoj strategiji rasta i širenju našeg imena globalno. Već predvodimo transformaciju digitalnih mogućnosti Saudijske Arabije i ova transakcija jača našu posvećenost ulaganju u najbolju tehnologiju i infrastrukturu u svojoj klasi, kako bismo bili na čelu inicijative za povezivanje čitavog sveta”, rekao je Olaian Alvetaid, glavni izvršni direktor stc Group.

„Prodaja udela United Grupe kompaniji TawalCo predstavlja ključnu prekretnicu na putu rasta i širenja za Grupu. Ona nam omogućava da se fokusiramo na kontinuirano ulaganje u svoje telekomunikacione i medijske usluge, kao i infrastrukturu”, ističe Nikos Statopulos, predsednik United Grupe za Evropu i BC Partners.

United Grupa je u većinskom je vlasništvu BC Partners, vodeće međunarodne investicione kompanije. Goldman Sachs bio je finansijski savetnik za United Grupu tokom transakcije. U ponedeljak će ova Grupa objaviti svoje rezultate za fiskalnu godinu. Uslovi transakcije uključuju dugoročne glavne ugovore o uslugama, kao i ugovor o nivou usluge za naše dalje korišćenje infrastrukture telekomunikacionih stubova nakon završetka transakcije. Zatvaranje transakcije podleže uobičajenim uslovima i očekuje se da će se finalizovati u drugoj polovini 2023.

O United Grupi: 

 United Grupa sa sedištem u Holandiji, vodeći je telekomunikacioni i medijski operator u Jugoistočnoj Evropi. Kompanija posluje u osam zemalja, ima preko 15 miliona korisnika, približno 15.000 zaposlenih i godišnje prihode od oko 2,7 milijardi evra. United Grupa ima najširu pokrivenost mrežom u regionu i nudi korisnicima najatraktivniji izbor TV sadržaja iz celog sveta. Značajna ulaganja u digitalnu infrastrukturu, medijski sadržaj i tehnologiju, osiguravaju izvrsnost proizvoda i usluga koje pruža korisnicima. United Grupa je od marta 2019. godine u većinskom vlasništvu BC Partners, jedne od najvećih investicionih kompanija u svetu.

O TAWAL-u

TAWAL je vodeći provajder usluga ICT infrastrukture u Saudijskoj Arabiji. Osnovna delatnost je zasnovana na deljenju telekomunikacionih tornjeva i povezanoj pasivnoj infrastrukturi. Kompanija je osnovana 2019. godine, što je čini prvom kompanijom za telekomunikacije u Saudijskoj Arabiji i najvećom u regionu.

TAWAL sada poseduje portfolio sa više od 16.000 telekomunikacionih tornjeva širom Kraljevine. Njegove osnovne aktivnosti uključuju projektovanje, izgradnju i upravljanje objektima konsolidovane telekomunikacione infrastrukture, koji omogućavaju najsavremeniju i modularnu povezanost.

Za više informacija posetite:  https://tawal.com.sa/ 

O stc Group

Stc Group je digitalni lider, koji pruža inovativne proizvode i usluge u Saudijskoj Arabiji i regionu MENA. Nudi niz najboljih digitalnih rešenja i usluga u oblasti, uključujući onlajn plaćanja, telekomunikacije, IOT, AI, 5G, pružanje računarskih usluga putem interneta, e-igre i sajber bezbednost, Fintech i druga napredna digitalna rešenja.

O BC Partners

BC Partners je vodeća investiciona kompanija sa preko 40 milijardi evra u imovini pod upravljanjem kroz strategije privatnog kapitala, privatnog duga i nekretnina. Osnovana 1986. godine, BC Partners je igrala aktivnu ulogu više od tri decenije u razvoju evropskog tržišta otkupa. Danas, BC Partners integrisani, prekoatlantski investicioni timovi rade iz kancelarija u Evropi i Severnoj Americi i usklađeni su u četiri osnovna sektora: TMT, zdravstvo, usluge i industrija i potrošači. Od svog osnivanja, BC Partners je završio preko 126 privatnih ulaganja u kompanije sa ukupnom vrednošću preduzeća od preko 160 milijardi evra i trenutno ulaže u svoj jedanaesti fond za otkup privatnog kapitala.

Za više informacija posetite https://www.bcpartners.com/

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar