Tomislav Momirović Foto:Milan Maricic/ATAImages

Ministar trgovine Tomislav Momirović izjavio je da će i ova Vlada, kao i one pre nje biti "probiznis Vlada" i da je jedno od glavnih obeležja ove vlasti jačanje privatnog sektora.

On je na konstitutivnoj sednici Saveza za fer konkurenciju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj rekao da je privatni sektor nosilac razvoja države, da je to realni sektor i da stvara bruto društveni proizvod.

Momirović je istakao da su minimalna i prosečna plata u Srbiji mnogo porasle u prethodnih 10 godina, ali da i dalje treba posvećeno raditi kako bi se dostigao prosek srednje Evrope.

On je dodao da će fokus ove Vlade biti „pružena ruka“ kada je reč o ekonomskoj saradnji i sa Evropskom unijom i Kinom i SAD i Indijom, a posebno sa zemljama Zapadnog Balkana, i da posebno treba produbljivati odnose s Kinom i zaštiti izvoznike iz Srbije na to veliko tržište.

Novi predsednik Saveza za fer konkurenciju Zoran Daljević predstavio je ciljeve za 2023. godinu i istakao da je na prvom mestu borba protiv sive ekonomije, na drugom priširenje bezgotovinskog plaćanja i unapređenje infrastrukture za takav vid plaćanja, a na trećem razvoj inspekcijskih službi i sistema e-inspektor.

Član Predsedništva Saveza Jovan Krivokapić rekao je da je na četvrtom mestu unapređenje zakona o radu zakona o radu, na petom uvođenje progresivnog oporezivanja rada i na šestom proširenje zakona o sezonskim radnicima.

PROČITAJTE JOŠ

Kako je rekao, u Srbiji je porez na zarade visok i kada se uporedi sa zemljama centralne i istočne Evrope na prosečne zarade porez u Srbiji je veći osam odsto nego u tim zemljama, a na minimalne oko 10 odsto veće, te da će Savez tražiti da se poveća neoporeziv deo zarade.

Na sedmom mestu prioriteta je pravljenje javnog registra neporeskih naknada, a na osmom razvoj hodograma za inspekcijski nadzor.

Momirović je novinarima posle skupa rekao da su cene određenih proizvoda zamrznute, ali da je reč o energetskoj krizi bez presedana, da rat pravi „distorziju na tržištu celog sveta“ i da se mora voditi odgovorna politika koja ponekad znači i ograničenje cena.

Kako je rekao, cilj države je slobodno formiranje cena na tržištu, ali sada je cilj da prodavnice budu dobro snabdevene.

„Ako imate incidente kakvo je slučajno ili kako god bombardovanje Poljske i kada u jednom danu zaustavite promet evro dizela i ako nemamo mogućnost da uvezemo evro dizel, u jednom trenutku staje promet, pa mi moramo da zabranimo izvoz tog proizvoda“, rekao je Momirović na pitanje dokle će cene biti zamrznute.

On je rekao da su po pitanju sive ekonomije Vlada i privatni sektor na istom zadatku, ali da u širokom obimu u određenim segmentima postoji siva ekonomija i da je svestan da u određenim socijalnim grupama ljudi posluju u sivoj ekonomiji i da Vlada mora da bude socijalno odgovorna.

„Ponekada je najlakše primeniti oštre kazne prema socijalno najugroženijima, jer posluju u sferi sive ekonomije, ali da li je to zadatak države. Mi moramo da pokažemo da smo socijalno odgovorna vlada i da sankcije primenjujemo prema bahatim ljudima iz sfere poslovnog života“, rekao je Momirović.

Podsećamo, prvobitnu „definiciju“ Vlade postavila je premijerka Ana Brnabić. Ona je, naime, rekla da je ova Vlada „prosrpska“.

BONUS VIDEO Kako je Tomislav Momirović spojio litijum i internet

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare