Foto: Republički geodetski zavod, TANJUG/ RADE PRELIĆ

Sukob ministra građevine Gorana Vesića i Republičkog geodetskog zavoda koji je počeo prethodnih dana dobio je novu dimenziju danas pošto je Vesić objavio da je formirao Radnu grupu za nadzor nad tom instiucijom. Iz katastra su ocenili da je u pitanju radna grupa za pritisak, dok su iz sindikat zaposlenih u toj instituciji poručili ministru da može da je okači "mačku o rep".

Goran Vesić je najpre putem svog X naloga, objavio da je formirao Radnu grupu za sprovođenje nadzora nad radom Republičkog geodetskog zavoda.

„Nadzor nad radom Zavoda obaviće se u periodu od 16. septembra do 16. oktobra 2024. godine. Nakon izvršenog nadzora Radna grupa dužna je da do 1. decembra 2024. godine dostavi Izveštaj o izvršenom nadzoru sa predlogom mera. Izveštaj će biti razmatran na Vladi, a potom ću sa sadržajem izveštaja i predloženim merama da upoznam javnost“, objavio je Vesić i pozvao građane da sve primedbe na rad ove institucije dostave na adresu ministarstva.

Svaki taj zahtev, kako je naveo, prosleđivaće se RGZ uz upozorenje na zakonsku odgovornost ukoliko se zahtevi stranaka ne rešavaju u rokovima predviđenim zakonom.

Ubrzo posle ministra, na istom društvenoj mreži se oglasio i sam RGZ, koji tvrdi da je Vesić izostavio ključne detalje vezane za radnu grupu.

„Nisu navedeni ni konkretni ciljevi grupe, niti imena članova koji će u njoj učestvovati. Smatramo da je ovakav potez nameran, budući da RGZ veruje da je ova grupa više zamišljena kao sredstvo za pritisak nego kao stručni organ“, objavio je katastar na svom X nalogu.

Ukazuju da se informacije koje RGZ dobija isključivo iz medija, jer se ministar nije obratio direktno toj instituciji, fokusiraju na sporedne detalje, poput datuma početka i završetka nadzora.

„U isto vreme, broj nerešenih predmeta navodi se kao razlog za formiranje grupe, iako RGZ već godinama te podatke redovno i transparentno objavljuje na svom sajtu. Očigledno je da će javno dostupne informacije pokušati da predstavi kao rezultate radne grupe, a zatim će nastaviti da manipuliše i koristi svoje veštine u digitalnom političkom marketingu, za koje sam tvrdi da je stručnjak,“ poručuju iz katastra.

Čestitaju Vesiću na „briljantnoj ideji“

U celu pomeniku se uključio i Sindikat zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu (Geosindikat), koji je ministru uputio i otvoreno pismo.  Geosindikat  je, kako se navodi, „s velikim oduševljenjem pozdravio vaše formiranje radne grupe za nadzor nad radom RGZ”.

„Poznati ste celoj Srbiji da svoju reč i obećanja okrećete jednako vešto kao što ste okretali kocke na trgu – onako kako vam odgovara u datom trenutku, jer ste oslobođeni istine i morala. Svesni smo Vaše poznate sposobnosti da manipulišete javnošću i potrebom da preko ličnih veza uređujete medije“, navode.

Foto: Republički geodetski zavod

Zaposleni u RGZ, kako poručuju iz Sindikata,  sa nevericom prate izjave ministra i čestitaju mu na „briljantnoj ideji da im pomogne da bolje sagledaju probleme u sopstvenoj kući“.

„Očigledno, smatrate da se do sada nismo dovoljno trudili, uprkos tome što svi podaci, aktivnosti i rezultati govore upravo suprotno i potpuno su transparentni. Naravno, da ste malo bolje pogledali, možda biste primetili da su svi podaci koje pokušavate da saznate već dostupni javnosti kroz naš portal, ali ne – vi ste odlučili da nam pomognete tako što ćete organizovati grupu za pritisak, jer, budimo realni, tu nije reč o nadzoru, nego o jednom velikom alibiju za vaše neuspehe, manipulacije i zaštite interesnih grupa i pojedinaca“, poručuje Geosindikat Vesiću.

Ko lovi zeca, a ko medveda

Navode da su već videli ministove pokušaje da sarađuju „sa dokazanim manipulatorima i onima koji imaju lične interese da sruše RGZ da bi zadovoljili svoje džepove“.

„To što nazivate radnom grupom možete okačiti mačku o rep, jer je svima već jasno da cilj nije stručna kontrola rada RGZ-a, već pritisak i podrivanje integriteta naše institucije. Sigurni smo da će se umesto ’zeca’, koga pokušavate da ulovite, pojaviti ’medved’ – i to onaj kojeg niko nije očekivao“, ističe se u pismu sindikalaca.

Traže prenose uživo

Traže da rad grupe bude potpuno javan i poručuju Vesiću da ako je zaista zainteresovan za transparentnost, onda sigurno nećete imati ništa protiv da se svaka aktivnost radne grupe prenosi uživo.

„Nadamo se da ćete nas udostojiti ove usluge, jer bi bilo prava šteta da propustimo pravu predstavu. Što se tiče zaposlenih i Geosindikata, u narednim danima ćemo pažljivo pratiti svaki vaš korak i obaveštavati javnost o svim novim otkrićima. Borićemo se svim sredstvima da naš Republički geodetski zavod ne izgleda kao sportski klubovi koje ste ’uređivali’ ili infrastruktura u Beogradu nakon vašeg odlaska. Mi se ne plašimo istine, za razliku od onih koji pokušavaju da je sakriju“, navodi se u pismu Geosindikata koji je potpisala predsednica
Suzana Protić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare