Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Treći sastanak radne grupe koja bi trebalo da dogovori rešenja za Fijatove radnike koji ostaju bez posla ako ne prihvate ponudu kompanije da idu na rad u inostranstvo, biće održan sutra u zgradi gradske uprave u Kragujevcu.

Kako je Agenciji Beta rekao član pregovaračkog tima Zoran Miljković, sastanak će početi u 10.30 časova.

U sastavu radne grupe su predstavnici sindikata Fijatovih radnika, kabineta premijerke Srbije, Razvojne agencije Srbije i ministarstava rada i privrede.

Miljković je rekao se od radne grupe očekuju konkretna rešenja u vezi sa visinom otpremnina i novim upošljavanjem Fijatovih radnika koji ostaju bez posla, ukoliko ne prihvate ponudu kompanije da rade u Stelantisovim fabrikama u inostranstvu.

On je rekao da se o tome očekuje dogovor sa državom, budući da kompanija nije zainteresovana za pregovore u tom pravcu.

Miljković je istakao da se radnici nadaju da će, kako je već predloženo na radnoj grupi, imati mogućnost da na „birou“ primaju minimalac dok ne nađu novi posao, a najduže dve godine.

Očekivanja se odnose i na dogovor o boljim otpremninama jer, kako navodi Miljković, radnici nisu zadovoljni ponudom da one budu zakonske, uvećane za 20 odsto.

On je napomenuo da 15. juna ističe rok za prijavljivanje radnika za odlazak u inostranstvo i dodao da je, prema njegovom saznanju, odziv slab.

Prema rečima Miljkovića, ukoliko se do četvrtka ne postigne dogovor koji je prihvatljiv za Fijatove radnike, već u petak biće spremni da započnu proteste sa blokadama.

BONUS VIDEO – Uzmi ili ostavi u Fijatu?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare