Foto: Shutterstock

Beograd se kao naše najveće tržište nekretnina često upoređuje s drugim delovima zemlje i uvek odnese pobedu po visokim cenama kvadrata. Međutim, kakva je situacija s najudaljenijim delovima Srbije - severom i jugom? Zanimljivo je da u ovom slučaju izreka "što južnije to tužnije" ne važi, jer je kvadrat u Nišu skuplji od kvadrata u Subotici, a tržište na jugu je aktivnije. Ipak, jedan grad u Vojvodini svojim skupim kvadratima remeti cenovnu idilu ravnice.

Iako poslednje dve godine tržište nekretnina pogađaju veliki rast cena i stagnacija prometa, u praksi se kupovina stanova ipak odvija.

Najudaljeniji delovi naše zemlje – sever i jug, bitno se razlikuju u cenama kvadrata, kako u novogradnji, tako i u starogradnji.

Prema najnovijim podacima sa sajta 4zida.rs, prosečna cena stanova u Subotici zadržava stabilnost. Kvadrat stana u starogradnji se kreće oko 1.200 evra, dok za novogradnju iznosi oko 1.500 evra.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Ovi podaci reflektuju blagi pad cena u odnosu na prethodnu godinu. S više od 800 oglasa za stanove i 950 oglasa za kuće na istom sajtu, potencijalni kupci imaju širok spektar opcija“, pojašnjavaju sa 4zida sa Nova.rs.

Ono što subotičko tržište čini primamljivim jesu veoma povoljne kuće. Kako je naš portal već pisao, za kupovinu nekretnina u Subotici zainteresovani su čak i kupci iz okolnih vojvođanskih mesta.

Ovo mesto na severu zemlje pokazalo se i kao visoko rangirano na listi želja ruskih državljana, koji su tamo kupovali kuće. Najtraženiji delovi grada su oni blizu centra: Novi grad, Kertvaroš, Teslino naselje i Željezničko naselje.

Subotica Foto: Shutterstock

S druge strane, u Nišu, na krajnjem jugu naše zemlje, tržište nekretnina bukvalno cveta. Prosečna oglašena cena kvadrata u Nišu u novogradnji iznosi oko 1.750 evra, dok je u starogradnji 1.570 evra.

Treba napomenuti da Niš i dalje nudi povoljnije stanove od onih u Novom Sadu. Tako je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u trećem kvartalu 2023. prosečna cena prodatog stana starogradnje na teritoriji Novog Sada bila 1.850 evra. Najviša cena bila je čak 3.547 evra, i to za novogradnju.

rad na daljinu
Niš Foto:Shutterstock

„Ovi podaci pokazuju nastavak rasta cena, ali Niš i dalje nudi povoljnije cene u poređenju s gradovima kao što je Novi Sad. Na sajtu 4zida 2019. godine prosečna oglašena cena kvadrata u Nišu iznosila je 830 evra, maksimalan rast je postigla u drugoj polovini 2022. kad je iznosila 1.660 evra“, kažu s ovog sajta za Nova.rs.

Centralne gradske lokacije poput Palilule, Crvenog pevca i Bulevara Nemanjića su trenutno najpopularnije za život u ovom gradu na jugu.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako pišu Južne vesti, stanovi većih kvadratura u Nišu se traže mnogo manje, kao i duplex stanovi. Vlasnici stanova nisu spremni na korekciju cene kvadrata, a manja rentabilnost većih stanova je takođe jedan od razloga. Manji stanovi u blizini fakulteta često imaju jako visoke cene kvadrata u odnosu na prosek zbog svoje rentabilnosti. Cene kvadrata takvih stanova idu i do 2.800 evra po kvadratu, što je bio slučaj sa stanom od 26 kvadrata u neposrednoj bilzini Medicinskog fakulteta.

Nakon Niša, najveće cene u gradovima na jugu su u Leskovcu (oko 1.100 evra po kvadratu u starogradnji i 1.315 evra u novogradnji), dok Vranje s prosečnom cenom od oko 1.000 evra po kvadratu beleži blagi pad u odnosu na prethodnu godinu. Sledi Pirot s prosečnom cenom oko 900 evra po kvadratu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare