Foto: Nova.rs

Vlada Srbije je prošle godine potpisala Sporazum o strateškoj saradnji sa američkom kompanijom UGT Renewables LLC koja bi trebalo u Srbiji da izgradi solarnu elektranu i panele. I sve bi to bilo u redu da se u Radnoj grupi Vlade formiranoj da prati sprovođenje sporazuma, nisu volšebno pojavile dve javnosti dobro poznate privatne firme bliske Srpskoj naprednoj stranci – Milenijum tim i Južna Bačka.

Američka kompanija iz Majamija je još od avgusta prošle godine postala strateški partner Srbije u oblasti zelene energije. Tada je potpisan sporazum na koji je u ime vlade paraf stavila ministarka energetike Zorana Mihajlović. Događaj je bio toliko važan da su mu prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji ambasador SAD Antoni Godfri.

Posao firmi osnovanoj 2020.

Tako je pre manje od godinu dana nepoznatoj američkoj kompaniji, koja je prema saznanjima Nove osnovana 2020. godine u Delaveru u SAD, dodeljen vredan posao.

Iako se nigde ne precizira koliko će sve to koštati, u budžetu Srbije za 2022. godinu navodi se da su predviđena sredstava za investicije ili garancije za kredite za zelenu energiju oko 800 miliona evra.

Ipak najzanimljiviji momenat oko ovog posla odigrao se u maju ove godine. Vlada Srbije je prvo formirala Radnu grupu za praćenje realizacije Sporazuma o saradnji između Republike Srbije i UGT Renewables u septembru 2021.  A onda je odlučila da doda nove članove.

Kako je otkrio list Nova u vladinu grupu su tada uključeni predstavnici Milenijum tima i Južne Bačke – dve firme bliske Srpskoj naprednoj stranci.

Obe su dobijale i dobijaju i dalje unosne poslove od države.

U koji posao su uključene, na koji način i zašto čitajte u sutrašnjem izdanju novina Nova.

EPS postaje akcionarsko društvo
Kako je pisala Nova, Elektroprivreda Srbije bi do početka 2023. godine trebalo da postane akcionarsko društvo. U međuvremenu je urađena procena vrednosti imovine, a čeka se još da bude usvojen i finansijski plan i izveštaj. Da je svojinska transformacija u toku potvrdila je i ministarka Zorana Mihajlović. Ono što sve zabrinjava je činjenica da se ovom transformacijom otvara put i za potencijalnu prodaju udela u EPS-u. Najviši državni zvaničnici trvrde da to nije plan.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar