Prenoćišta u Srbiji u decembru 2022. godine poskupela su u proseku 20,4 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok su cene hrane u ugostiteljskim objektima veće za 16,9 odsto u odnosu na lane.
Ugostiteljske usluge u Srbiji u decembru 2022. godine poskupele su za 16,9 odsto u odnosu na decembar 2021, vidi se iz podataka Republičkog zavoda za statistiku (RZS).
Hrana je poskupela 16,9 odsto. Od toga, cene toplih i hladnih predjela su više za 19,5 odsto, gotovih jela 12,3 odsto, a pečenja i jela po porudžbini 17,7 odsto, prenosi Nova ekonomija.
Variva su u decembru poskupela 19,6 odsto, salate 20 odsto, hleb 16,6 odsto, kolači 18,4 odsto (u odnosu na decembar 2021).
Alkoholna pića su u ugostiteljskim objektima bila skuplja 14,6 odsto u odnosu na decembar 2021, a bezalkoholna pića 15 odsto.
U Vojvodini su cene ugostiteljskih usluga veće za 20,2 odsto u odnosu na decembar 2021. godine.
Hrana u ugostiteljskim objektima u Vojvodini bila je skuplja 24,5 odsto, alkoholna pića 15 odsto, bezalkoholna pića 19,3 odsto.
Prenoćišta u Vojvodini su u decembru bila skuplja 6,5 odsto u odnosu na isti mesec 2021.
Indeksi cena ugostiteljskih usluga predstavljaju meru promene opšteg nivoa cena usluga u ugostiteljskim objektima.
Izveštajne jedinice su hoteli i restorani.
Istraživanjem je obuhvaćeno oko 40 vrsta ugostiteljskih usluga, jela, pića i prenoćišta.
Cene se prate u 96 ugostiteljskih objekata na teritoriji Srbije.
BONUS VIDEO Da li je tradicionalna „domaća“ hrana postala luksuz