Rade Basta, direktora JKP Beogradske elektrane
Rade Basta Foto: JKP Beogradske elektrane/Promo

Aktuelni direktor JKP "Beogradske elektrane" Rade Basta biće novi ministar privrede, saznaje Nova.rs.

Iako se spekulisalo da će Basta preuzeti resor poljoprivrede, na sastanku koalicije okupljene oko SPS dogovoreno je da Basta preuzme resor privrede.

On će biti prvi ministar koji dolazi iz Jedinstvene Srbije, stranke čiji je predsednik Dragan Marković Palma. Jedinstvena Srbija je dugogodišnji koalicioni partner SPS.

Ko je Rade Basta?

Direktor Beogradskih elektrana Rade Basta, inače je dugogodišnji saradnik bivšeg zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, po profesiji je profesor fizičke kulture, bivši policajac i kik-bokser.

Mediji pišu da je nekada bio državni reprezentativac u kik-boksu i džudou, te se verovatno zbog toga pojavio i kao zaštitnik, odnosno „telohranitelj“ Gorana Vesića, kada je zamenik gradonačelnika Beograda bio prinuđen da se udalji sa promocije sopstvene knjige zbog protesta njegovih kritičara, kako je pisao portal Direktno.rs.

Basta je u politici je napredovao prvo kao predsednik Jedinstvene Srbije za Vojvodinu, savetnik direktora Elektrovojvodine i zamenik pokrajinskog sekretara za energetiku.

Bio je i direktor FK Radnički iz Niša, kako navode mediji sa Juga Srbije, do čega je došao zahvaljujući prijateljstvu sa Ivicom Tončevim, visokim funkcionerom SPS iz Surdulice.

Basta je u intervjuu za Novi magazin rekao da „poziva američke kompanije TeraPauer (TerraPower) i Ekselon Korporejšen (Exelon Corporation) da grade prvu nuklearnu elektranu u Srbiji“.

Bonus video: Grbović: Nema šanse da SPS bude opozicija, to zlo ne postoji bez vlasti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare