Spasojević: Treba nam nacionalni plan za oporavak privrede

Biznis 23. jul. 202008:42 > 10:55
Podeli:

Kriza izazvana koronom biće teža i komplikovanija za rešavanje od one ekonomske krize 2008. godine, ocenio je privrednik i predsednik ITM Sistema Toplica Spasojević. On je, gostujući u jutarnjem programu Nove S "Probudi se" istakao da je Srbiji potreban nacionalni plan za prevazilaženje posledica korone po ekonomiju i da to treba da bude dugoročna strategija.

On je ocenio da će, ukoliko se kriza sa virusaom stabilizuje do kraja godine, srpskoj privredi trebati godinu – godinu i po dana da se vrati na nivo pre korone, a da će se ukoliko kriza sa virusom poprimi neki dramatični tok, posledice po privredu biti višegodišnje.

On je apelovao na to da se, pod okriljem Srpske akademije nauka i umetnosti, organizuje veliki skup na kojem će učestvovati ekonosmiti, privrednici i profesori. Cilj je da oni zajednički usvoje plan za oporavk privrede.

Prema rečima Spasojevića, fokus srpske privrede bi trebalo da bude na organskoj proizvodnji i obnovljivoj energiji.

On je kao problem video to što je država u prvom trenutku najavljivala ekjonosmu pomoć samo za tri meseca, a nije bilo ni naznake pomoći koja bi trebalo dausledi od jeseni.

„Zato su se mnogu ljudi, verovatno, sa razlogom uspaničili. Pogotovo zbog toga što smo od zdravstvenih radnika slušali o tome da nas čeka drugi talas“, primetio je Stanković.

On objašnjava da su projekcije predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome da će srpska privrda doživeti manji pad od evropske statistički tačne. Ipak, on objašnjava da je to zbog toga što smo mi manje integrisani u svetsku privredu i da nemamo toliko veliki izvoz koji bi bio pogođen ovom situacijom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar