Plato na Trgu Stefana Nemanje Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Rekonstruisani Savski trg, na kome dominira spomenik Stefanu Nemanji, najavljen je kao nova tačka na kulturno-turističkoj mapi Beograda. Osim spomenika, značajnu ulogu bi trebalo da ima i zgrada stare Železničke kojoj je namenjena uloga muzeja. Međutim, glavno pitanje koje se postavlja poslednjih dana je kako, kada obiđete spomenik, da sa platoa priđete zgradi Železničke stanice. Za sada je jedino rešenje daska.

Nedavno je završena rekonstrukcija Savskog traga, pri čemu je u prvi mah pažnju javnosti zaokupio spomenik Stefanu Nemanji visok 24 metra.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Razlog tome nije samo veličina i sam izgled spomenika, već i novac koji je na njega potrošen.

Zbog toga je tek kasnije primećena nelogičnost koja bi mogla da ima ozbiljne posledice po funkcionalnost ovog traga, koji je najavljen kao nova značajna tačka na kulturnoj mapi Beograd.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Kada obiđete spomenik i krenete ka zgradi stare Železničke stanice ubrzo stižete do ivice trga, koji je podignut najamanje pola metra iznad zemlje. Nešto dalje od ivice trga nalazi se stepenište preko kog se ranije ulazilo u zgradu.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ukoliko niste posebno vešti u izvođenju skokova u dalj, najlakši način da od trga stignete do Železničke stanice, koja bi trebalo da postane muzej, trenutno je daska.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ovo rešenje građani su već zabeležili na fotografijama, uz pitanje kako će ovaj problem biti rešen. Nova.rs je to pitanje postavila gradskoj upravi, ali odgovor do objavljivanja teksta nije stigao.

Savski trg svečano je otvoren 27. januara, a njegova cena ostala je obavijena velom tajni.

Povezane vesti:

Na raspisanom tenderu za izgled spomenika pobedio je predlog ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova i domaćeg arhitekte Petra Arsića, koji je za to nagrađen sa 50.000 evra.

Međutim, nakon što je više novinara tražilo podatak koliko će spomenik koštati, ta informacija im je uskraćena uz objašnjenje da je u pitanju podatak koji Vlada klasifikovala kao poverljiv i koji će verovatno biti javnosti tek 2023. godine.

Prema podacima do kojih je došla televizija N1 samo delovi spomenika plaćeni su oko devet miliona evra.

Ukupno renoviranje trga na kom se spomenik nalazi koštalo je oko 18 miliona evra.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar