Foto: Shutterstock/tourpics_net/Oleksandr Savchuk/4zida

Vračar i Budva od nedavno su opštine - pobratimi, a ono što im je zajedničko je da su obe poznate po velikom interesovanju za izgradnju i kupovinu nekretnina. Poređenjem cena stanova za prodaju, ali i kirija za mesečno izdavanje, uverili smo se da imamo posla sa najskupljim lokacijama na ovim prostorima, gde cena kvadrata dostiže vrtoglavu cifru i do 7.000 evra.

Autori teksta: Pavle Ivković i Ana Marković

U odnosu na prošlu godinu, cene, ovih verovatno najskupljih opština u regionu, „otišle su u nebesa“, ali ukoliko raspolažete sa velikom sumom novca, a želite novu nekretninu, odluka samo jedno: da li ćete novi stan kupiti u morskoj ili u beogradskoj džungli. 

Foto: Shutterstock/tourpics_net

Cene stanova koji se prodaju na teritoriji Opštine Budva kreću se u proseku od 1.500 do 6.000, pa čak i 7.000 evra po kvadratu, u luksuznim kompleksima koji su uz more, na obali.

Foto: Shutterstock/Oleksandr Savchuk

Stanovi koji nisu tik uz more, ali su bliži gradu, a dalje od „brda“ i relativno blizu obale, kreću se od oko 3.500 do 4.000 evra po kvadratu.

Foto: Printscreen/4zida

U mestu Rafailovići, na primer, koje pripada budvanskoj opštini, prodaje se trenutno stan na 150 metara od mora i kvadrat je 4.000 evra.

Iznajmljivanje stanova na duži period, međutim, na primorju trenutno nije aktuelno, ali očekuje se da bude tek od oktobra, a cene stanova koji se iznajmljuju su do 650 evra mesečno za jednosoban i do 1.000 evra za dvosoban stan.

Foto: Printscreen/4zida

U Beogradu, tačnije na Vračaru, cena kvadrata kreće se od 2.000, pa do 3.700 evra. Cene iznajmljivanja stanova na ovoj lokaciji takođe su jako visoke, pa je za malo veći stan potrebno inkasirati i do nadrealnih 3.500 evra mesečno, dok je cena za garsonjere 400 i više.

Naime, cene stanova na Vračaru i u Budvi, mesecima unazad rastu velikom brzinom, a čini se da još nisu stale.

Bonus video: Aleksandar Opsenica: U Hrvatskoj se stanovi kupuju na kredit u Srbiji za keš

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare