Dubravka Đedović Foto:TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

Ministarstvo rudarstva i energetike reagovalo je na kolumnu direktora i glavnog i odgovornog urednika portala Nova.rs Mihaila Jovićevića, "Zašto kažeš Zelenski, a misliš 'zelena energija' Nikole Petrovića", objavljenoj na portalu, kao i u dnevnom listu "Nova". Njihov demanti prenosimo u celosti.

„Umesto da demanti Ministarstva rudarstva i energetike u celosti i bez komentara objavite u prvom narednom broju, na način koji je propisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, Vi nastavljate sa iznošenjem elementarno netačnih navoda kojima čitaoce očigledno svesno i namerno dovodite u zabludu. U današnjem izdanju Mihailo Jovićević, direktor i glavni i odgovorni urednik portala nova.rs, u tekstu, između ostalog ponovo piše kako država daje novac pobednicima aukcija za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije, kao i da su tržišne premije dobile ofšor kompanije. Najpre da ponovimo i dodatno naglasimo da država ne daje nikakav novac kompanijama koje su na aukcijama dobile tržišne premije, već dodeljuje tržišnu premiju za isporučenu električnu energiju iz dodeljenih kapaciteta na aukciji kojom ih štiti od negativnih promena cena električne energije na tržištu. Pravila aukcije kažu da su investitori u obavezi da državi isplate razliku između ponuđene cene na aukciji i tržišne cene, ako je relevantna berzanska, tržišna cena električne energije viša od ostvarene na aukciji.

Prosečna ostvarena cena na aukciji je 68 evra po megavat-času, dok je tržišna oko 110 evra, odnosno pobednici aukcija će razliku između 68 evra po megavat časa i 110 evra po megavat času plaćati državi.

To znači da će od 2026. godine, dakle godine kada nove vetroelektrane treba da počnu sa radom, država prema projekcijama godišnje prihodovati od 12 do 28 miliona evra. Po dugoročnim projekcijama cena električne energije se neće spuštati ispod 80 evra po megavat času, stoga se može sa velikom sigurnošću očekivati da država neće plaćati proizvođačima razliku u ceni, već upravo obrnuto – investitori će plaćati državi. Nedavno sproveden postupak aukcija za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije je sproveden uz tehničku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, poštujući sve propisane procedure i ima višestruku korist – 450 MW nove zelene energije, minimum sedam novih energetskih postrojenja, novih milijardu evra investicija i nastavak dekarbonizacije Srbije, kao i umanjenja štetnog uticaja energetike na životnu sredinu.

Кoliki će deo kapaciteta biti dodeljen kroz aukcije investitorima koji su se nadmetali međusobno definisano je na osnovu ispunjenosti svih kriterijuma propisanih javnim pozivom za učešće na aukcijama, a zatim konkurentnošću ponuđene cene električne energije od strane investitora. Sve kompanije, pobednici aukcije, registrovane su u Republici Srbiji i prilikom prijave dostavile su dokaz da su porez platile upravo Republici Srbiji. Dodatno, svaki učesnik na aukciji je bio dužan da dostavi izjave o stvarnim vlasnicima kompanija u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Dakle, nema nikakvih ofšor kompanija!

Кompanija koja je u delimičnom vlasništvu Nikole Petrovića u kvotu od 450 MW dodeljenih kapaciteta je ušla sa samo 9% kapaciteta, što nema suštinsku tržinu vrednost.

Procene su da će od rezultata nedavno sprovedenih aukcija, na potpuno transparentan i digitalizovan način prihodovati samo država. Molimo vas da se pridržavate zakona i objavite ovaj
demanti na način koji je predviđen Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare