Zorana Mihajlović Foto:Milos Tesic/ATAImages

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da je cilj da se smanjenjem potrošnje struje smanji iznos koji država izdvaja za uvoz električne energije, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je na TV Prva rekla da su procene da preporuke mogu da donesu uštede od 15 odsto, ali da to nisu obavezujuće mere.

„Mi smo krenuli sa preporukama i stimulisanjem domaćinstava dodatnim popustima, a ođednom smo u nekim medijima imali strašne naslove – da se u bolnicama ne dozvoljava dezinfekcija opreme i da se vaspitačicama i učiteljicama otimaju daljinski upravljači za klima-uređaje“, istakla je ona, dodajući da to nema veze sa istinom.

Prema njenim rečima, preporuke nisu obavezne, a svakako se ne odnose na predškolske ustanove, vrtiće, škole, bolnice, domove za stare i sve ostale ustanove u okviru obrazovne i naučnoistraživačke delatnosti, kao i ustanove zdravstvene i socijalne zaštite.

Kako kaže, u mnogim evropskim državama postoje restriktivne, obavezne mere koje ako se ne poštuju slede velike kazne, ali se Ministarstvo opredelilo da domaćinstva dodatnim popustima stimuliše bez kazni.

„Tražili smo da državne institucije, javna preduzeća i lokalne samouprave naprave svoje planove, jer najbolje znaju kako mogu da smanje potrošnju“, kazala je Mihajlović i naglasila da ako u Predsedništvu Srbije može da se ugasi svetlo, onda to mogu da urade i gradonačelnici i predsednici opština.

***

BONUS VIDEO: 24 minuta / Štednja struje: Odvrtanje Ane Brnabić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare