Maline Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Rod maline je u ovoj godini značajno podbacio, pa se očekuje da u narednim nedeljama i mesecima dođe do povećanja otkupne cene, koja po prvobitnom dogovoru iznosi 250 dinara po kilogramu, rečeno je danas na sastanku ministra poljoprivrede Aleksandra Martinovića sa predstavnicima Udruženja proizvođača maline "Vilamet" i otkupljivačima.

„Takvi ekonomski indikatori postoje, ali s obzirom na to da se više od 95 odsto maline izvozi, te da su naša konkurencija Poljska, Ukrajina i Čile sa svojim ogromim plantažama maline, dogovor je da sagledamo kretanje cene na evropskom tržištu i potom se ponovo ovde, u Arilju, sastanemo naredne nedelje“, istakao je Martinović, saopšteno je iz njegvoog kabineta.

Martinović je podvukao da će dijalog na relaciji država, lokalna samouprava, otkupljivači i proizvođači maline biti nastavljen i u budućnosti.

„Jedino razgovorom i zajedničkim pristupom prevazilaženju tog višedecenijskog izazova može da se ojača malinarstvo, kao grana poljoprivrede koja je za zapadnu Srbiju od izuzetnog značaja“, rekao je Martinović.

Od proizvođača malina na sastanku su bili Mileta Pilčević, Lazar Todorović, Milan Radojičić, Sredoje Crvenković i Miloš Radovanović ispred Udruženja proizvođača maline „Vilamet“, dok su od hladnjačara prisustvovali Milan Stanić iz preduzeća „Stanić d.o.o“, Slobodan Obradović ispred preduzeća „Drenovac“, Rade Ljubojević iz preduzeća „Sirogojno“, Aleksandar Marković ispred fabrike „Budimka“ ITN grupa, kao i Radoje Cvetić iz preduzeća „Master Frigo“.

***

BONUS VIDEO – Grad obrao maline u Prijepolju: Šta kažu proizvođači voća i povrća može li se proceniti šteta?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare