Foto:shutterstock

Ogrev se jedva nabavlja na stovarištima, a čak i ako uspete u tome cene su astronomske. Nova.rs proverila je snabdevenost i cene, a rezultati našeg mini istraživanja su katastrofalni. Ugalj u proseku košta 20.000 dinara za tonu, dok su drva uglavnom preko 10.000 dinara po kubiku. Peleta već mesecima nema, a tamo gde ga ima divlja crno tržište budući za je cena i po 10.000 dinara veća od one koju je Vlada propisala.

Proverili smo trenutno stanje na tržištu ogreva na stovarištima u naša četiri najveća grada: Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac. Iako je životni standard veći u prestonici, ogrev nije mnogo jeftiniji u unutrašnjosti, a ponegde je čak i skuplji.

Energetska kriza, nestašica, slaba ponuda uglja zbog problema EPS-a i kraj sezone doveli su prodavce u situacije da nametnu visoke cene, za koje i sami tvrde da su nepristupačne.

U Beogradu tona uglja 20.000 dinara, peleta nema „ni za lek“

Na stovarištima u Beogradu situacija je znatno lošija nego pre samo nekoliko meseci. Uglja i drva još uvek ima, ali kako nam kažu sa stovarišta, poslednji je čas da kupite ogrev jer posle neće biti. U jednom stovarištu nadomak Beograda rekli su nam da imaju ugalj, drva, ali da pelet ne stiže već mesecima.

„Imate kostolac (ugalj), cena vam je 19.300 za tonu i to je trenutno na stanju. Već duže vreme nam ne stižu sirovi i suvi vreoci. Možda još nešto ima Resavice kocke (ugalj), ali njega je malo i cena je sada već 21. 000 dinara“, kazali su sa stovarišta.

Foto:shutterstock

Na stovarištu u Rušnju kažu da drva imaju dovoljno za kupce, i da se cena kreće između 8.500-10.000 dinara.

„Bukva i cer su 10.000 po toni, možemo da vam iscepamo i dovezemo kamionom. Nešto lošiji kvalitet je bagrem i njegova cena je 8.500 dinara. Pelet nam nije ni stizao, to nemojte ni da pitate, objasnili su.

Kada je reč o ogrevu na stovarištu „Iskra Dunav“, rečeno nam je da se ugalj kovin kreće na tržištu oko 17.000 dinara po toni.

Na ovoj lokaciji imaju i drva, uglavnom bukvu i ona se kreće na oko 12.400 dinara po kubiku. Što se tiče peleta, on neće stizati do kraja meseca.

Foto: Nova.rs

Na zvezdarskom stovarištu imaju sva drva – bukvu, cee, bagrem i prodaje se najčešće isečeno. Cena je 11.500 dinara za kubik, a pelet nema ni ovo stovarište.

U Novom Sadu tona peleta 46.200 dinara

Situacija na tržištu nije ništa bolja ni u Novom Sadu, budući da su cene i u ovom gradu astronomske. Na stovarištu „Majgor“ tona kostolca košta 18.000 dinara, dok je tip „kocka“ 22.000 dinara.

Situacija sa drvima je još i gora nego u Beogradu, budući da na ovom stovarištu bukva i cer koštaju 13.000 za jedan kubik.

Foto:shutterstock

Najjeziva cena je za pelet koja se kreće oko 46.200 dinara po toni, iako je država donela uredbu da cena ne sme da bude veća od 38.000 dinara.

Na drugom stovarištu na periferiji grada, gde prodaju samo drva, rekli su da imaju sva drva, te da je cena oko 12.000 dinara za tonu.

Kragujevac – ugalj 19.000, drvo nešto jeftinije

Na stovarištu „Slava trans“ u Kragujevcu kažu da je ugalj „kocka“ 18.000 dinara, ali da ima i skupljih vrsta koje su preko 20.000 dinara.

Ovde kažu da se drva kreću preko 10.000 dinara, ali da je trenutno velika potražnja, te da se mnogo čeka.

Na stanju ima nešto malo bukve, bagrema već dugo nema, dok pelet duže vreme nemaju.

Na drugom mesto, tj. stovarištu na putu za Kragujevac kažu da je cer 75 evra po kubiku, a bagrem 65 evra, dok je bukva sad već i na 80 evra.

Niš ne zaostaje za ostatkom zemlje po cenama

Prilikom razgovora sa vlasnicima iz nekoliko stovarišta u Nišu utisak je takav da cene ne zaostaju za ostatkom zemlje.

Ugalj se kreće preko 20.000 dinara za tonu, a jedino je jeftiniji grčki čija je cena 16.500 dinara.

Kada je reč o drvima, situacija bolja nego širom Srbije, ali ni to nije pogodnost za građane. Metar drva u okolini Niša košta oko 60 evra.

Situacija sa peletom je identična kao u drugim gradovima – prosto ga nema.

Bonus video: Približava se grejna sezona: Ove godina pripreme su intenzivnije zbog poskupljenja cene energenata

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare