Igor Isailović Foto:advokatskakancelarija.com

Kupovina zgrade u Ulici kralja Milutina od strane kompanije "Ramid", čija je suvlasnica Ljiljana Božović, supruga kontroverznog biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića, ponovo je u žižu javnosti izbacila advokata Igora Isailovića. On je poznat po učešću u mnogim poslovima predstavnika vlasti, pre svega onih vezanih za Sinišu Malog.

Zgradu u Ulici kralja Milutina 54 na uglu sa Pasterovom ulicom za  4,1 milion evra na javnoj licitaciji od grada Beograda kupila je kompanija „Ramid“ čija je suvlasnica Ljiljana Božović, supruga kontroverznog biznismena s Kosova Zvonka Veselinovića.  U realizaciji ovog posla je, kako navodi Centar za lokalnu samoupravu, učestvovao i advokat Igor Isailović.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs; MUP

Ovaj advokat, poznat kao blizak ključnim ljudima u vlasti kao što su premijerka Ana Brbnabić i ministar finansija Siniša Mali, već je obavljao poslove za kompanije u vlasnišvu Zvonka Veselinovića i njegove porodice.

Obavio je i pravne poslove kojima je Veselinovićeva supruga sa poslovnom partnerkom preuzela kompaniju Ramid.

Ova kompanija je već vlasnik zgrada po glavnom gradu i, kako je prošlog leta pisala istraživačka mreža BIRN, prodavala je 75 stanova u novoizgrađenoj sedmospratnici u Učiteljskom naselju po ceni od 1.600 evra za kvadrat.

Naime, Isailović je bio angažovan i prilikom promene vlasničke strukture firme Inkop iz Ćuprije kada su Zvonko Veselinović, njegov brat Žarko i kum Milan Radoičić zvanično preuzeli vlasništvo nad tim preduzećem, koje se do tada vodilo na Veselinovićevu sestru Dušicu Maksimović.

Pre kupovine zgrade u Ulici Kralja Milutina, u ime supruge Zvonka Veselinovića, ime Igora Isailovića pominjalo se prilikom kupovine Beograđanke.

Početkom septembra, kompanija MPP New Project d.o.o kupila je deo poslovnog prostora „Palate Beograd“. Prema zvaničnim podacima Agencije za privredne registre, firma- kupac osnovana je svega dve nedelje pre ove investicije – 26. avgusta.

Foto: Marera Propertis/Promo

Ipak, ispostaviće se da se radi o ćerki firmi daleko poznatije „mame“ – kompanije „Marera Properties“, koja je i potvrdila da je preko ćerke firme kupila poslovnu kulu „Beograđanke“.

Dokumenta Agencije za privredne registre ukazuju na vezu između Igora Isailovića, advokata koji je sarađivao sa ministrom finansija Sinišom Malim, i kompanije „Marera Properties“.

Nova.rs otkrila je da je stvarni vlasnik kompanije “Marera Properties doo Beograd” ruski biznismen Vladimir Zubrilin, koji se pominje u “Panamskim papirima”, najpoznatijoj bazi podataka o ofšor poslovanju – ali se u javnosti uveliko spekuliše o vezi domaće ekonomske i političke elite kada je reč o kupovini aktraktivnih nekretnina ili zemljišta.

Ime Igora Isailovića dovodi se u blisku vezu sa vrhom izvršne vlasti Srbije, ali i sa pojavljivanjem u privatizacijama i poslovima koji su od značaja za javnost Srbije.

Istraživački novinari pominjali su i vezu Igora Isailovića sa bivšim glavnim urbanistom Grada Beograda Milutinom Folićem.

Foto: N1

Folić je, kako je pisao KRIK, objavio niz fotografija sa letovanja u Grčkoj na svom instagram profilu.

„Jedna od njih posebno skreće pažnju: na njoj je Folić u društvu svog dugogodišnjeg prijatelja oko kojeg se pletu razne kontroverze – advokata Igora Isailovića i još dvojice sa kojima sedi na zidiću uz obalu mora na grčkom ostrvu Hidra“, navodi KRIK.

Bilo je to nedugo nakon što je Folić otišao iz državne službe i pokrenuo privatni biznis.

„Taj biznis, Folić je pokrenuo sa Isailovićem u martu 2019 – svega dva meseca pošto mu je istekao mandat glavnog beogradskog urbaniste. Osnovali su kompaniju Sillage preko koje su ušli u posao posredovanja u prodaji nekih od najvrednijih nekretnina u Beogradu. Isailović je manje od godinu dana kasnije napustio firmu koju sada vodi Folić“, navodi KRIK.

Ta kompanija prodaje luksuzne apartmane u „Beogradu na vodi“, elitnom kompleksu „K-distrikt“ na Dorćolu, zatim u „Kapiji Vračara“, zemunskom stambenom kompleksu „Taurunum XXI“ i „The One“ na Novom Beogradu. Ovi stanovi su među najskupljima u državi – kvadrat košta od oko dva do više od osam hiljada evra, ukazivao je KRIK.

Šira javnost je za Isailovića i njegovu povezanost sa Sinišom Malim i Anom Brnabić saznala prethodnih godina kroz brojna otkrića istraživačkih novinara – pre svega Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) i Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

U intervjuu za KRIK bivša supruga Siniše Malog, Marija, ispričala je 2017. da su je aktuelni ministar finansija, tada gradonačelnik Beograda, i njegov advokat Igor Isailović, nagovorili da Agenciji za borbu protiv korupcije napiše izjavu da je 95.000 evra u kešu, koje je dobijala od Siniše Malog u periodu od 2013. do 2016. zapravo nasledstvo od njenog pokojnog oca.

Ona je ispričala i da je Isailović najbliži saradnik Siniše Malog, kao i da on poznaje sve poslove tadašnjeg gradonačelnika.

Igor Isailović Foto:advokatskakancelarija.com

„Igor je radio kao advokat u ʼGrand kafiʼ i tamo su se upoznali kada je Siniša bio zadužen za pregovore o prodaji te firme. Isailović je tada bio na početku karijere i Siniša ga je uzeo pod svoje i naučio poslu. Isailović je potom izašao iz grupe advokata sa kojima je radio i osnovao svoju firmu. Od tada ne postoji nijedan posao koji je Siniša ikad uradio, a da on nije učestvovao“, rekla je tada Marija Mali.

Kako je otkrio portal Raskrikavanje, Isailović je registrovao kompaniju koja je kupila Večernje novosti za 2,5 miliona evra, a čiji je vlasnik biznismen Boban Rajić iz Smedereva.

Kada je Rajić bio direktor kompanije „Dunav“, Isailović je kontrolisao njegov rad kao član nadzornog odbora, prema podacima APR-a, pisalo je Raskrikavanje…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare