Foto:Goran Srdanov/Nova.rs; MUP

Zgradu u Ulici kralja Milutina 54 na uglu sa Pasterovom ulicom za  4,1 milion evra na javnoj licitaciji od grada Beograda kupila je kompanija “Ramid” čija je suvlasnica Ljiljana Božović, supruga kontroverznog biznismena s Kosova Zvonka Veselinovića. 

Ljiljana Božović je, prema podacima iz Agencije za privredne registre, vlasnica 50 odsto kompanije, dok druga polovina pripada Bojani Tomašević. Zakonski zastupnik kompanije Ramid je Vladimir Tomašević, jedan od suvlasnika kladionica Mozzart. Sem imena Vladimira Tomaševića, preduzeća Ramid i Mozzart povezuje i ista ulica u kojoj su smeštena njihova sedišta. Ramid je na Zrenjaninskom putu 84f, dok je Mozzart na Zrenjaninskom putu 84c.

U realizaciji ovog posla je, kako navodi Centar za lokalnu samoupravu, učestvovao i advokat Igor Isailović, poznat po učešću u mnogim poslovima predstavnika vlasti, pre svega onih vezanih za Sinišu Malog.

Kompanija Ramid, novi vlasnik zgrade u Ulici kralja Milana, već je vlasnik zgrada po glavnom gradu. Kako je prošlog leta pisala istraživačka mreža BIRN, ova firma prodavala je 75 stanova u novoizgrađenoj sedmospratnici u Učiteljskom naselju po ceni od 1.600 evra za kvadrat.

Foto: Goran Srdanov /Nova.rs

Ramid, firmu registovanu za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada, aprila 2016. godine osnovalo je preduzeće Ratko Mitrović, da bi mesec dana kasnije prešla u vlasništvo kompanije Bioorganika.

Ljiljana Božović, supruga Zvonka Veselinovića, kontroverznog biznismena s Kosova, i njena poslovna parnerka Bojana Tomašević, supruga Vladimira Tomaševića, jednog od suvlasnika lanca kockarnica Mozzart, kako navodi BIRN, vlasnice kompanije Ramid postale su upravo preko firme Bioorganika.

Prethodna vlasnica Bioorganike bila je Izabela Feješ koja je zajedno s bratom Robertom „preuzela“ preko 600 firmi koje su u blokadi ili posluju s dugovima.

Reč je o ljudima koji „preuzimaju“ na stotine kompanija u dugovima, čime uspešno izbegavaju da plate desetine miliona evra poreza. Izabela Feješ je, kako je pisao BIRN, firmu Bio organika bez naknade prenela na Bojanu Tomašević, koja je kasnije pola firme, takođe bez nadoknade, ustupila Ljiljani Božović.

Bioorganika je u istom danu promenila vlasnika, delatnost i stekla vredan kapital. Naime, 5. maja 2016. u Agenciji za privredne registre Bojana Tomašević je upisana kao novi vlasnik, a istog dana preduzeće Ratko Mitrović – Dedinje firmu Ramid prodaje firmi Bioorganika. Pošto je imovina preuzeta, Bioorganika je ugašena njenim pripajanjem Ramidu i obrisana iz Agencije za privredne registre.

Pravne poslove oko transfera skoro 7.000 kvadrata stambeno-poslovnog prostora u Učiteljskom naselju obavio je advokat Igor Isailović, poznat kao blizak ključnim ljudima u vlasti kao što su premijerka Ana Brbnabić i ministar finansija Siniša Mali.

Igor Isailović Foto:advokatskakancelarija.com

Isailović je svojim pravničkim umećem u poslovnim transakcijama i ranije pomagao i biznismenu Zvonku Veselinoviću, jednog od ljudi iz senke na severu Kosova.

Naime, kako je takođe pisao BIRN, Isailović je bio angažovan prilikom promene vlasničke strukture firme Inkop iz Ćuprije kada su Zvonko Veselinović, njegov brat Žarko i kum Milan Radoičić zvanično preuzeli vlasništvo nad tim preduzećem.

Inače, ime kompanije Inkop je vezano za jedan jako važan posao u Beogradu.

Naime, upravo preko Inkopa Zvonko Veslinović i Milan Radoičić, kako je svojevremeno objavio portal KRIK, imaju četvrtinu udela u kompaniji „Granit-peščar“, od koje je nabavljan građevinski materijal za popločavanje nekoliko ulica u centru Beograda. Reč je o popločavanju Ulice cara Dušana na Dorćolu, platoa kod Palmotićeve i Džordža Vašingtona, kao i delova ulica Kraljice Marije i 27. marta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare