Igor Isailović Foto:advokatskakancelarija.com

Iako ne daje mnogo izjava medijima, advokat Igor Isailović je već godinama jedan od glavnih aktera priča istraživačkih novinara u Srbiji.

Razlog je jednostavan – bliske veze sa vrhom izvršne vlasti Srbije, kao i pojavljivanje u privatizacijama i poslovima koji su od značaja za javnost Srbije.

Poslednji put ime Igora Isailovića pojavilo se prilikom prodaje dela zgrade „Beograđanke“, koju je za 16,5 miliona evra kupio ruski biznismen Vladimir Zubrilin.

Zgradu „Beograđanke“ je, kao jedini ponuđač, kupila firma MPP New Project, novoosnovana ćerka firma poznatije „Marera Properties“, čiji je Zubrilin krajnji vlasnik, prema podacima APR-a.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Upravo se u ovoj firmi „javlja“ advokat Igor Isailović, koji je 8. jula ove godine APR-u podneo prijavu radi promene podataka kod „Marera Properties“ za promenu direktora – umesto Olega Novikova iz Rusije, kao direktorka ove firme upisana je Milana Srećkov.

Međutim, šira javnost je za Isailovića i njegovu povezanost sa Sinišom Malim i Anom Brnabić saznala prethodnih godina kroz brojna otkrića istraživačkih novinara – pre svega Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) i Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

Bliske veze sa Sinišom Malim

U intervjuu za KRIK bivša supruga Siniše Malog, Marija, ispričala je 2017. da su je aktuelni ministar finansija, tada gradonačelnik Beograda, i njegov advokat Igor Isailović, nagovorili da Agenciji za borbu protiv korupcije napiše izjavu da je 95.000 evra u kešu, koje je dobijala od Siniše Malog u periodu od 2013. do 2016. zapravo nasledstvo od njenog pokojnog oca.

Siniša Mali Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

„Siniša i njegov advokat Igor Isailović došli su na ideju da prikažu da sam posle smrti oca pronašla novac koji sam potom koristila za svakodnevne potrebe. Stigla mi je poruka od Isailovića: ’Marija, treba da potpišeš izjavu za Agenciju za borbu protiv korupcije’. Rekla sam: ’Ne dolazi u obzir, ne želim da radim takve stvari’. Imam tu prepisku sa njim. Onda sam otišla kod Siniše u kabinet i rekla mu: ’Nemoj to da radiš’, ali je on upotrebio svoje pregovaračke sposobnosti da mi objasni kako je to jako bitno zbog dece. Da ja time moram da zaštitim decu. Ja sam, naravno, pre svega, majka“, rekla je tada Marija Mali.

Ona je tada ispričala i da je Isailović najbliži saradnik Siniše Malog, kao i da on poznaje sve poslove tadašnjeg gradonačelnika.

„Igor je radio kao advokat u ʼGrand kafiʼ i tamo su se upoznali kada je Siniša bio zadužen za pregovore o prodaji te firme. Isailović je tada bio na početku karijere i Siniša ga je uzeo pod svoje i naučio poslu. Isailović je potom izašao iz grupe advokata sa kojima je radio i osnovao svoju firmu. Od tada ne postoji nijedan posao koji je Siniša ikad uradio, a da on nije učestvovao“, rekla je tada Marija Mali.

U kojim još poslovima je učestvovao Igor Isailović?

Mediji

Kako je otkrio portal Raskrikavanje, Isailović je registrovao kompaniju koja je kupila Večernje novosti za 2,5 miliona evra, a čiji je vlasnik biznismen Boban Rajić iz Smedereva.

Ujedno, kada je Rajić bio direktor kompanije „Dunav“, Isailović je kontrolisao njegov rad kao član nadzornog odbora, prema podacima APR-a, pisalo je Raskrikavanje.

Igor Isailović Foto:advokatskakancelarija.com

Tada je navedeno i da se na istoj adresi sa „Večernjim novostima“ nalaze još i tabloidi „Alo“ i „Srpski telegraf“.

„U zgradu Novosti može se ući i sa Trga Nikole Pašića 7, što je i zvanična adresa iz impresuma Novosti. Na istoj adresi nalazi se i tabloid Srpski telegraf. Jedan od vlasnika Srpskog telegrafa je Lazar Simić, koji je radio upravo u advokatskoj kancelariji Igora Isailovića“, otkrilo je Raskrikavanje.

Nekretnine

Zajedno sa nekadašnjim glavnim urbanistom Grada Beograda Milutinom Folićem, Igor Isailović je osnovao firmu Sillage u martu 2019.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako je pisao KRIK, ova kompanija prodaje luksuzne apartmane u „Beogradu na vodi“, elitnom kompleksu „K-distrikt“ na Dorćolu, zatim u „Kapiji Vračara“, zemunskom stambenom kompleksu „Taurunum XXI“ i „The One“ na Novom Beogradu. Ovi stanovi su među najskupljima u državi – kvadrat košta od oko dva do više od osam hiljada evra.

Svoj udeo u vlasništvu Isailović je poklonio Foliću, prema ugovoru iz februara ove godine.

Odnosi sa Sinišom Malim i Anom Brnabić

Kako je pisao KRIK, Isailović je pre više od deset godina vodio poslove ofšor kompanija iza kojih su tajno stajali Siniša Mali i njegova supruga. Takva je bila kompanija „Busy Financial Corp“ sa Britanskih Devičanskih Ostrva koju je porodica Mali osnovala kako bi preko nje kupila kola i izbegla da plati porez. Isailović je imao punomoćje da obavi kupovinu mercedesa, pisao je KRIK.

Ana Brnabić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Kada je postao gradonačelnik, Mali je Isailovića ovlastio da vodi njegovu ključnu konsultansku firmu „Oli consulting“.

„Isailovića sam upoznala kada smo sa njegovom advokatskom kancelarijom radili na potencijalnom investiranju u Srbiji iz oblasti energetike, a vremenom smo postali prijatelji. On se bavi advokaturom duže od 15 godina, a svaki uspešan advokat u svojoj karijeri upoznaje mnogo javnih ličnosti, konsultanata i privrednika“, rekla je svojevremeno o Isailoviću Ana Brnabić za KRIK.

Ko su mu klijenti

Kako je pisalo Raskrikavanje, Isailović je imao različite moćne klijente kojima je osnivao firme – Srđana Milovanovića, koji je nedavno kupio dve televizije sa nacionalnom frekvencijom PRVU i O2, ali i Zvonka Veselinovića, čuvenog srpskog kriminalca sa Kosova.

Trg kockice, Zvonko Veselinović, Milan Radoičić
Foto: Arhiva,Mup Srbije,Printscreen

Kako je otkrio BIRN, Igor Isailović je obavio promenu vlasničke strukture u APR za firmu Inkop iz Ćuprije, kada je udeo u vlasništvu upisan na Zvonka Veselinovića, njegovog mlađeg brata Žarka, kao i Milana Radoičića, kojeg kosovsko pravosuđe sumnjiči za ubistvo Olivera Ivanovića.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram