Foto:Shutterstock

Kompanija "Marera Properties doo Beograd", koja je preko ćerke firme kupila poslovnu kulu "Beograđanke", ima više nego živopisnu istoriju u arhivama Agencije za privredne registre. Objavljujemo dokumente iz kojih se vidi kako je firma VodicBG postala "Marera", kao i kako su se menjali direktori i vlasnici - a neke od promena sproveo je Igor Isailović, advokat poznat po saradnji sa aktuelnim ministrom finansija Sinišom Malim.

Iako je široj javnosti postala poznata tek kada je preko ćerke firme sa osnivačkim kapitalom od 100 dinara kupila poslovnu kulu „Beograđanke“, „Marera Properties doo Beograd“ daleko je poznatija među poznavaocima tržišta nekretnina u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, gde poseduju zgrade ili upravljaju atraktivnim objektima.

Pročitajte još:

„Marera“ se, međutim, nije uvek zvala tako – svoj život počela je 2009. kao firma VodicBG.com, registrovana za izdavanje nekretnina, a do 2014. Agencija za privredne registre nije zabeležila nikakvu promenu u okviru tog pravnog lica.

U februaru 2014. kreće lavina papira, koja traje do ovoga jula, kada samostalna direktorka (ponovo) postaje Milana Srećkov. Ali – krenimo redom.

Za početak, VodicBg.com menja direktorku – na mesto Tamare Jeremić dolazi Tanja Petrović.

Foto:Agencija za privredne registre

Petrovićeva na toj funkciji ipak nije dočekala kraj 2014. – direktorsku fotelju već u septembru preuzima Miloš Lalić.

Foto:Agencija za privredne registre

 

Lalić, sada već kao direktor kompanije VodicBG.com, dve godine kasnije – 22. januara 2016. u registar upisuje promenu vlasništva nad kompanijom – a novi vlasnik je „Marera Holdings Limited“ sa Kipra.

Foto:Agencija za privredne registre

 

Mesec dana kasnije sledi i promena imena kompanije VODICBG.COM – u danas svima poznato „Marera Properties doo Beograd“.

Foto:Agencija za privredne registre

 

U julu 2016. iz vlasništva te kompanije izlazi „Marera Holdings limited“ sa Kipra ali ulazi nova firma iz poreskog raja: „Omega Group Enterprises“ sa Britanskih devičanskih ostrva.

Foto:Agencija za privredne registre

 

Dve godine kasnije, eto novih promena u beogradskoj „Mareri“ – u oktobru 2018. iz vlasništva izlazi egzotična „Omega“ a stiže „Marera Real Estate Limited“ sa Kipra – koja je i danas vlasnik beogradske „Marere“.

U međuvremenu je Nova.rs utvrdila da je stvarni vlasnik beogradske firme ruski biznismen Vladimir Zubrilin, koji se pominje u „Panamskim papirima“, čuvenoj bazi podataka ofšor poslovanja.

Foto:Agencija za privredne registre

 

Decembra 2018. sa mesta direktora odlazi Miloš Lalić a dolazi Milana Srećkov, koja je i danas direktorka te kompanije kao i ćerke firme koja je kupila poslovnu kulu „Beograđanke“.

Foto:Agencija za privredne registre

 

Stižemo u avgust prošle godine. Sećate li se da je direktorka za sada Milana Srećkov? E, u avgustu 2019. njoj se sužava pravo zastupanja firme, a samostalni zastupnik, odnosno direktor postaje ruski državljanin Oleg Novikov.

Foto:Agencija za privredne registre

 

Zamalo da upoznamo Novikova, pošto je bio direktor do jula ove godine – ali 8. jula advokat Igor Isailović, poznat po tome da je sarađivao sa aktuelnim ministrom finansija Sinišom Malim, u ime „Marera Properties doo Beograd“ inicira promene u podacima, pa tako Olega Novikova briše iz registra Agencije za privredne registre, a direktorka i samostalni zastupnik firme ponovo postaje Milana Srećkov.

Foto:agencija za privredne registre

 

Dakle, od firme VODICBG.COM do „Marera Properties doo Beograd“ vodi podugačak papirni put, koji svedoči o promenama imena i direktora i vlasnicima iz poreskih rajeva.

Trenutno je direktor „Marera Properties doo Beograd Milana Srećkov, formalni i jedini vlasnik – kompanija „Marera Real Estates Limited“ sa Kipra, a stvarni vlasnik, prema podacima Centralnog registra stvarnih vlasnika – ruski biznismen Vladimir Zubrilin.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare