Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nova.rs utvrdila je pretragom javno dostupnih registara da je krajnji vlasnik kompanije Marera Properties, koja je kupila poslovnu kulu "Beograđanke" - Vladimir Zubrilin, koji se pominje u bazi podataka o ofšor kompanijama u slučaju "Panamski papiri", aferi koja je pre četiri godine uzdrmala svet. "Marera Properties" tvrdi da je pominjanje Zubrilina u "Panamskim papirima" - insinuacija bez osnova.

Pročitajte još:

„Marera Properties doo Beograd“ kupila je preko svoje ćerke firme poslovnu kulu „Palate Beograd“ – čuvene „Beograđanke“ za 16 i po miliona evra.

Za „Marera Properties“ čuli su poznavaoci tržišta nekretnina u Beogradu, ali je široj javnosti njeno ime postalo poznato uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina prošle godine.

Tada je dnevni list „Politika“ objavio da je „ruski investicioni fond Marera Propertiz“ zainteresovan za izgradnju u Bloku 18 na Novom Beogradu, koji se nalazi prekoputa „Beograda na vodi“ – pa je zbog toga navodni projekat u tabloidima dobio ime „Beograd na vodi 2“.

Do danas nije otkriveno o kom „ruskom investicionom fondu“ se radi, ali je zato „Marera Properties doo Beograd“ postala poznata po svojim projektima, među kojima je najpoznatija rekonstrukcija zgrade nekadašnje konfekcije „Beko“ na Dorćolu.

Rus sa pasošem Malte

Vlasnik beogradske „Marere“ je kiparska kompanija „Marera Real Estate Limited LLC“, i tu bi bio kraj našeg pokušaja da istražimo ko stoji iza te kompanije da Agencija za privredne registre ne vodi interesantan registar: Centralni registar stvarnih vlasnika, koji je zaživeo u decembru 2018. godine.

Poslednjeg dana januara ove godine firmama istekao rok u kome su morale da dostave podatke o o fizičkim licima – stvarnim vlasnicima pravnih lica i drugih subjekata registrovanih u Republici Srbiji.

Zahvaljujući tom registru, došli smo do informacije da je stvarni vlasnik „Marera Properties doo Beograd“ – Vladimir Zubrilin, nosilac pasoša Malte.

Foto: APR

 

Zubrilin je, inače, malteški pasoš dobio 2017. godine, o čemu svedoči i zvanični spisak Rusa,Ukrajinaca i Kazahstanaca koji su postali naturalizovani građani Malte.

Taj ruski biznismen u svojoj zemlji najpoznatiji je kao suvlasnik kompanije „Forum Properties“, a sa partnerom Andrejem Barinskim u sektoru nekretnina posluje još od 1992. godine.

Dalja pretraga javno dostupnih podataka odvela nas je na jednu od najpoznatijih baza podataka u svetu – Offshore Leaks, koja je jedan od rezultata rada Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara na otkrivanju utaja poreza i pranja novca na globalnom nivou, iz koga su se izrodile afere „Panamski papiri“ i „Rajski papiri“.

Veza Zubrilina i „Panamskih papira“

Ofšor poslovanje samo po sebi nije protivzakonito, ali se ofšor kompanije koriste i za nelegalne finansijske operacije.

Što nas dovodi ponovo do osobe koja se zove Vladimir Zubrilin: prema podacima iz baze Offshore Leaks /Panama Papers, osoba istog imena i prezimena našla se na spisku vlasnika ofšor kompanija iz afere „Panamski papiri“, kada su „procurela“ dokumenta iz panamske advokatske kancelarije „Mosak Fonseka“, što je zatim dovelo do razotkrivanja političara, biznismena i javnih ličnosti širom sveta,  koji su koristili mreže ofšor kompanija kako bi umanjili ili izbegli svoje poreske obaveze.

U toj bazi podataka navodi se da je Zubrilin jedan od vlasnika kompanije „Boutifull Limited“, a da su podaci o toj firmi došli ni manje ni više nego iz samog izvora afere – kancelarije „Mosak Fonseka“.

Foto: Printscreen/Offshore leaks

 

Zato smo se kompaniji „Marera Properties doo Beograd“ obratili direktnim pitanjem: Šta nam možete reći o Vladimiru Zubrilinu, koga zvanični podaci Agencije za privredne registre navode kao krajnjeg vlasnika Vaše kompanije, a koji se pominje u bazi podataka „Panamski papiri“?

„Marera Properties doo je u vlasništvu Marera Real Estate-a koja je u vlasništvu gospodina Zubrilina. Kompaniju Vladimira Zubrilina je ‘Forbes magazin’ ocenio kao jednu od najuspešnijih i najdinamičnijih kada je reč o komercijalnim nekretninama.

Usmereni su na razvoj i rekonstrukciju prevashodno kancelarijskih prostora A klase kao što mi to činimo u Beogradu. Dokazano iskustvo u segmentu nekretnina i brojni projekti stoje iza gospodina Zubrilina a pominjanje u pomenutoj bazi je insinuacija bez osnova“, odgovorili su nam iz beogradske „Marere“.

„Forbsov“ članak u kome se pominje kompanija Vladimira Zubrilina nismo uspeli da pronađemo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare