Miran Pogačar, sastanak, frilenseri
Miran Pogačar Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je pre dve nedelje da je od predsednice Vlade Ane Brnabić i ministra finasija Siniše Malog tražio otpis duga frilenserima. Ono što se dešavala prethodna dva dana pokazuje da ga nisu poslušali. Tako su radnici na internetu dobili novu ponudu Vlade i juče ponovo seli za pregovarački sto, da bi sve još jednom propalo. Razlog za neuspeh pregovora bio je isti kao i početkom februara - Vlada nije odustala od zahteva da frilenseri plate porez pet godina unazad.

Vučić je gostujući na javnom servisu 18. marta rekao da razume Vladu koja od frilensera traži da plate porez, ali da je on tražio da se to ne radi retroaktivno.

“Ja sam tražio od Vlade samo jednu stvar, da im ne naplaćuju ništa retroaktivno. Mislim da je tim ljudima potrebno omogućiti da rade, sada je jasno kakav porez treba da plate, ali nemojte da im naplaćujute nešto što nisu znali da moraju da plate, ili retroaktivno. To je bio moj savet i Malom i Brnabić”, rekao je predsednik Srbije.

Da porez treba da plaćaju, frilenseri su saznali 13. oktobra prošle godine kada je Poreska uprava saopštila da je ustanovljena visoka stopa nepoštovanja poreskih propisa i da su identifikovane osobe koje su propise kršile.

Povezane vesti:

“Ovi prihodi ostvaruju se po osnovu pružanja raznih vrsta usluga, a najčešće su to usluge razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranih jezika, promocije, grafičkog dizajna i druge vrste usluga”, navedeno je u saopštenju Poreske.

Tom prilikom su frilenseri pozvani da sami obračunaju porez i doprinose sa pripadajućom kamatom i „izmire svoje zakonske obaveze kako bi izbegli prekršajnu odgovornost“.

Pomenuta prekršajna odgovornost, u zavisnosti od duga koji je nastao u prethodnih pet godina, znači kaznu do 10 godina zatvora, dok porezi u nekih slučajevima kreću do 80 odsto zarade.

Nezadovoljstvo onih na koje, kako su sami rekli, država „stavlja u dužničko ropstvo“ kulminiralo je 16. janura kada se više hiljada radnika na internetu okupilo ispred Skupštine Srbije. Tom prilikom su zatražili pregovore sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom u cilju konačnog rešavanja svog statusa. Već u toku protesta dobili su od šefa kabineta premijerke Ane Brnabić poziv za pregovore u Vladi.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Dva dana kasnije, održan je prvi sastanak predstavnika Udruženja radnika na internetu i predstavnika Vlade, Ministarstva finansija i Poreske uprave. Pregovori, u toku kojih su održana još dva sastanka, prekinuti su 5. februara, nakon što frilenseri prdloge Vlade ocenili kao neprihvatljive.

Predstavnik Udruženja radnika na internteru Miran Pogačar rekao je neposredno nakon tog sastanka da je predlog Vlade da se u aprilu donesu izmene zakona gde bi normirane troškove povećali sa 20 na 43 odsto, otpisali kamatu i omogućili reprogram duga sa najdužim rokom od 10 godina.

“To je minorno umanjenje. Ništa ne bi otpisalo. Što je katastrofa i apsolutno neprihvatljivo. Ljudi jednostavno nemaju taj novac, a obaveze koje se tiču doprinosa nisu ni u skladu sa Zakonom”, poručio je tom prilikom i objasnio da se radi o nezamislivo velikim iznosima, da neko ko je zarađivao 300 evra mesečno sada treba državi da plati oko 7.000 evra.

Povezane vesti:

Iako je predsednik Vučić još 14. februara, govoreći o zahtevima frilensera, izjavio da porez mora da se plaća, ali da ima prostora da se razgovara o tome od kada da se plaća, pre dve nedelje je bio konkretniji rekavši da to ne bi trebalo da važi retroaktivno. Rekacija Vlade, koja je usledila nakon te izjave, pokazala je da „zahtev“ predsednika nije usvojen.

Tako je juče Udruženje radnika na internetu dobilo novu ponudu u kojoj je navedeno da će duga biti oslobođeni samo oni koji su mesečno zarađivali do 200 evra.

Kako su saopštili predstavnici frilensera, onima koji zarađuju više od toga, što je većina, poresko opterećenje bi sa prihodima progresivno raslo do enormnih razmera, kao i dug.

“To što oni nama nude je čista katastrofa. Ponuda se nije poboljšala, čak se malo pogoršala u odnosu na prethodnu. Oni govore da nam izlaze u susret, a ne da to ne čine nego nas stavljaju u još veće probleme”, rekao je Pogačar i objasnio da u novom predlogu ne postoje normirani troškovi, kao neoporeziv deo, koji su u prošlom iznosili od 20 do 50 hiljada.

Juče je održan i stanak predstavnika frilensera i Vlade, ali je bez uspeha.

Miran Pogačar, sastanak, frilenseri
Miran Pogačar Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Vlada je izložila predlog koji smo čuli prethodnih dana, a predlog nisu hteli da menjaju ni u jednom koraku. Ništa se nije promenilo“, izjavio je Pogačar nakon jučerašnjeg sastanka i najavio nove proteste.

Ukoliko ne žele ponovne skupove na ulicama, već rešenje, ovog puta bi premijerka i ministar finasija trebalo samo da poslušaju predesedika, ako već neće frilensere.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare