Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Udruženje radnika na internetu dobilo je danas od Vlade Srbije nove predloge o načinu oporezivanja, kao i otplati poreskog “duga”. Predstavnici ovog udruženja Miran Pogačar i Katarina Pavlović ocenili su da je ovaj predlog “čak i malo gori od starog” a spekulacije u medijima da Vlada nudi otpis duga za 80 odsto firlensera nazvali “spinom i manipulacijom”.

Pogačar je u obraćanju putem Fejsbuka potvrdio da su frilenseri danas, dva sata nakon što se ta vest pojavila u medijima, dobili ponudu Vlade i poziv da sutra u 14 časova dođu na pregovore.

Povezane vesti:

„To što oni nama nude je čista katastrofa. Ponuda se nije poboljšala, čak se malo pogoršala u odnosu na prethodnu. Oni govore da nam izlaze u susret, a ne da to ne čine, nego nas stavljaju u još veće probleme”, rekao je.

Ocenio je da je priča o tome kako je Vlada predložila da se oprosti 80 odsto duga frileserima “ozbiljan spin”.

“To je laž, manipulacija, bez ikakvih tačnih podataka. Ovde se vidi kako se Vlada odnosi prema svojim građanima i smatra da oni nemaju ni trunku pameti”, rekao je.

Pravnica Katarina Pavlović pokazala je tabelu u kojoj je, kako je rekla, prikazana aktuelna ponuda Vlade u obliku ukupnog poreskog opterećenja za frilensere, koje podrazumeva plaćanje starog duga i tekućih obaveza na mesečnom nivo.

“Onaj ko mesečno zarađuje 200 evra i ukupno za godinu dana zaradi 282.000 dianara, ne mora da plati unazad ništa, ali to zaista nije 80 odsto frilensera”, rekla je Pavlović.

Objasnila je da je u predlogu koji su dobili navedeno da će od 1. oktobra mesečni neoporezivi deo će biti 18.300 dinara i dala konkretne primere oporezivanja.

Za nekog ko zarađuje 200 evra mesečno, poresko opterećenje bi bilo 2.902 dinara, što je 12,3 odsto ukupnog prihoda, pa bi mu ostalo 20.598 dinara.

Za nekog ko ima primanje od 500 evra, ukupno poresko optrećenje bi bilo 27.088 dinara, što je 46,1 odsto ukupnog prihoda, pa bi ostalo 31.662 dinara.

“To je i dalje ispod minimalne zarade, ali to očigledno nije briga ljudi u Vladi koji su radili ove kalkulacije”, primetila je Pavlović.

Za nekog ko zarađuje 1.000 evra, tekuća obaveza, uz stari dug, iznosila bi 112.572 dinara, ili 63,9 odsto prihoda, pa bi mu ostalo 63.678 dinara.

“Poresko opterećenje sa povećanjem ukupnih prihoda progresivno raste i dostiže neverovatne iznose”, objasnila je.

Povezane vesti:

Pogačar je nakon analize tabele objasnio zbog čega je aktuelni predlog gori od starog.

“Ovaj predlog je gori jer u njemu ne postoje normirani troškovi, koji su se kretali od 20 do 50 hiljada u zavisnosti od delatnosti. Normirani troškovi umanjuju poresku osnovicu za ono što je nekom potrebno da uloži u svoj rad”, objasnio je.

Na kraju obraćanja pozvao je sve da sutra u 14 časova dođu ispred Vlade Srbije, kada će početi sastanak, da pruže podršku.

Udruženje radnika na internetu je 10. novembra prošle godine predalo zahteve Vladi Srbije i Ministarstvu finansija, od kojih je osnovni da se poreska kontrola ovih prihoda ne vrši za period unazad, i da se s tim počne tek kad se uredi zakonski status ove kategorije radnika i usvoji odgovarajući poreski model.

Pregovori između predstavnika radnika na internetu i Vlade Srbije počeli su 15. januara i trajali tri nedelje. Okončani su nakon što je Vlada iznela predloge koji su frilenseri ocenili kao neprihvatljive.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare