Foto: Profimedia.rs

Poreska uprava pozvala je jutjubere i sve one koji prihod ostvaruju u inostranstvu da sami prijave porez, jer su već identifikovani.

Javnost je s tim prvo bila upoznata preko saopštenja te institucije, koje je kružilo društvenim mrežama.

U njemu, između ostalog, piše da je neophodno obračunati poreze i doprinose s pripadajućom kamatom i platiti dugovane obaveze do 31. oktobra, kako bi izbegli prekršajnu i krivičnu odgovornost.

poreska uprava
Foto: Privatna arhiva

Potvrda tih informacija kasnije je stigla i od same Poreske uprave, koja je na svom sajtu danas postavila saopštenje.

Iz Poreska uprave je saopšteno da je ustanovljena visoka stopa nepoštovanja poreskih propisa, kao i da su indentifikovane osobe koje su propise kršile.

„Ovi prihodi ostvaruju se po osnovu pružanja raznih vrsta usluga, a najčešće su to usluge razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranih jezika, promocije, grafičkog dizajna i druge vrste usluga“, navodi se u saopštenji Poreske uprave i dodaje:

„Nepoštovanje poreskih propisa ustanovljeno je i kod fizičkih lica koja prihode ostvaruju na društvenim mrežama („jutjuberi“, „influenseri“), internet klađenja i slično, kao i kod lica koja su izdavala sopstvene nepokretnosti do 30 dana („stan na dan“).“

Povezane vesti:

Poreska uprava je dalje pozvala sva fizička lica koja su propustila da podnesu poreske prijave, da pre preduzimanja bilo koje radnje poreskog organa u vezi učinjene radnje ili propusta, odnosno pre otpočinjanja poreske kontrole ili podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, samoinicijativno to učine, odnosno obračunaju porez i doprinose sa pripadajućom kamatom i izmire svoje zakonske obaveze, kako bi izbegla prekršajnu odgovornost.

Nova.rs je već pisala o tome da kada popularni jutjuberi, ali i estradni umetnici, sportisti, pa i profesori i razni eksperti, zarade novac u inostranstvu i ne prijave ga poreznicima, ne znači da su ovog nameta zaista i oslobođeni.

Već samo da Poreska uprava još nije ušla u trag njihovim prihodima. A kada uđe, moguće je da, uz ovu obavezu, zarade i prekršajne i krivične prijave, već u zavisnosti od sume koju su zaradili.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (18)