Foto: N1

Zakon prepoznaje dve velike grupe prihoda koje je moguće ostvariti u inostranstvu. Jedna je od autorskih dela, dok druga spada u kategoriju "ostalih prihoda". U zavisnosti šta radite - zavisiće i stopa po kojoj ćete plaćati porez državi Srbiji. Tako, najčešće, ovaj porez iznosi oko 46 centi na jedan evro prihoda, ali u nekim slučajevima može da dostigne čak 80 odsto.

Obaveštenje poreznika da svi oni koji ostvaruju prihod u inostranstvu, najčešće preko interneta – jutjuberi, „influenseri“, ali i grafički dizajneri, prevodioci, profesori stranih jezika… – prijave prihod radi oporezivanja „jer su već identifikovani“, izazvalo je veliki odjek u javnosti.

Najvažnije pitanje – koliko ću, konkretno, da platim porez na svoje prihode, najčešće ostaje – bez odgovora.

Đerđ Pap, podpredsednik Udruženja poreskih savetnika Srbije za Nova.rs objašnjava da je u Zakonu o porezu na dohodak građana praktično na dva mesta propisan porez koji bi se mogao primeniti na neki od ovih prihoda.

„Postoji tzv. porez na prihod od autorskih prava, sa 18 konkretnih tačaka, među kojima su i dramska, književna, muzička, likovna dela, ali ‘proizvođač baze podataka’. Druga kategorija su ‘ostali prihodi'“, objašnjava Đerđ Pap.

Različita autorska dela imaju različit odbitak takozvanih paušalnih troškova.

Foto: Shutterstock

Tako će se vajaru, za njegovo autorsko delo, priznati 50 odsto na ime paušalnog troška. To znači da, ako on u inostranstvu zaradi 1.000 evra, za paušalni trošak mu se računa 50 odsto. Na preostalih 500 evra obračunava se porez.

„Praktično, on ima odbitak od 50 odsto. Za neka druga autorska dela, poput interpretatora, proizvođača baze podataka – taj odbitak je manji i iznosi 34 odsto. Pa će onda vajar platiti ukupnu stopu poreza na neto prihod 39 odsto, dok će drugi imati stopu poreza i doprinosa od 58 odsto. U oba slučaja ova računica se odnosi na građane koji nisu zaposleni“, objašnjava Pap.

Ako su vajar i „interpretator“ iz našeg primera zaposleni, porez će biti manji, jer se ne plaćaju određeni doprinosi.

„U tom slučaju, ako su već zaposleni i dodatno prihoduju u inostranstvu, vajar će platiti porez od 29,5 odsto, dok će građani koji imaju pravo na manji odbitak platiti veći porez – 43 odsto“, objašnjava Pap.

U slučaju da se prihod koji građani Srbije ostvare u inostranstvu ne može svrstati u autorska prava, oni spadaju u takozvane „druge prihode“, što podrazumeva i znatno veći porez.

„Tu je odbitak svega 20 odsto na ime troškova, pa će nezaposleni građanin na ime ovih prihoda platiti nešto malo više od 80 odsto, dok će onaj koji već ima ugovor o radu platiti porez 57 odsto“, objašnjava Đerđ Pap.

Svaki ovako ostvaren prihod mora da se prijavi u roku od 30 dana od momenta kada uplata „legne na račun“.

Šta se smatra autorskim delom

Prihodom od autorskih prava smatra se naknada koju obveznik ostvari po osnovu:

1) pisanih dela (književna, naučna, stručna, publicistička i druga dela, studije, recenzije i slično);

2) govornih dela;

3) dramskih i dramsko-muzičkih dela;

4) pantomimskih i koreografskih dela čije je predstavljanje utvrđeno pismeno ili na neki drugi način;

5) muzičkih dela sa rečima ili bez njih;

6) kinematografskih dela i dela stvorenih na način sličan kinematografiji;

7) dela likovne umetnosti;

8) kartografskih dela;

9) idejnih projekata, skica, crteža i plastičnih dela koja se odnose na arhitekturu, geografiju, topografiju ili koju drugu oblast nauke ili umetnosti;

10) stripova, ukrštenica i slično;

11) redakcijskih dela koja s obzirom na izbor i raspored građe, predstavljaju samostalnu duhovnu tvorevinu;

12) prevoda, lekture, aranžmana muzičke obrade i druge prerade autorskih dela;

13) nagrada na konkursima za izradu umetničkih, naučnih, stručnih i ostalih autorskih dela, nagrada na konkursima za izradu idejnih projekata, kao i nagrada za postignuti uspeh u nauci i umetnosti, ako ovim zakonom nije drukčije određeno;

14) izvođenja muzičkih, književnih i drugih dela;

15) korišćenja izvedenih muzičkih materijala;

16) izrada prototipa umetničkih predmeta koji se ustupaju preduzećima kao modeli za umnožavanje (proizvodnju) takvih predmeta;

17) likovnih dela iz oblasti primenjenih umetnosti;

18) ostalih autorskih dela.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare