Darija Kisić Tepavčević i Bojan Kisić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, privatna arhiva

Jedina firma koja se javila na četiri tendera Ministarstva zdravlja tokom ovog leta i koja je odgovarala zahtevu iz tendera da ima „iskustvo u razvoju i implementaciji“ sličnih sistema, bila je, volšebno, firma u kojoj je direktor Bojan Kisić, brat ministarke Kisić.

Podsećamo, konzorcijum u kojem je firma “Nites”, bliska bratu ministarke Darije Kisić Tepavčević, za svega dva i po meseca na tenderima Ministarstva zdravlja dobila je četiri posla ukupne vrednosti od oko 5,4 miliona evra. Iako je reč o veoma vrednim projektima, na ove tendere javio se samo jedan ponuđač.

Beogradska firma “Nites” deo je internacionalne kompanije, u kojoj je kao izvršni direktor angažovan i Bojan Kisić, brat ministarke za rad Darije Kisić Tepavčević i suprug nekadašnje ministarke pravde Nele Kuburović.

„Nites“ je od sredine maja do kraja jula u konzorcijumu sa “Telekomom” i firmom “Medit” pobedilo na četiri tendera, na kojima su se pojavili samo oni. Iako Zakon o javnim nabavkama nalaže da je naručilac, u ovom slučaju Ministarstvo zdravlja, u obavezi da obezbedi konkurenciju, to se u ovom slučaju nije dogodilo.

I to nije jedino sporno.

Naime, „Nova“ je otkrila da su i uslovi za izbor ponuđača pogodovali upravo konzorcijumu “Nitesa” i “Telekoma”. O čemu se radi? Priemera radi, u slučaju platforme “e-bolovanje” (jednog od pomenutih tendera) traženo je da ponuđači imaju iskustvo u razvoju i implementaciji najmanje jednog sličnog sistema, poput centralnog nacionalnog ili regionalnog sistema – kako se konkretno navodi u tenderskoj dokumentaciji.

Kako je pisao „Birn“, “Nites” je – gle slučajnosti – takođe u konzorcijumu sa “Telekomom”, od Ministarstva zdravlja prošle godine dobijao upravo poslove održavanja nacionalne platforme za prevenciju i dijagnostiku, održavanje integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, kao i rad na razvoju softvera za elektronsko izdavanje potvrda o smrti. Ovakvo „prilagođavanje“ tenderskih uslova ponuđaču, u kombinaciji sa činjenicom da je „Nites“ bio jedini ponuđač, jasno daje do znanja da ovde nije sve do kraja čisto.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare