"Konkord Stil", ćerka firma kompanije "Konkord Vest" koja je bliska Srpskoj naprednoj stranci, nedavno je dobila čak 10 poslova u jednom danu od JP Pošta Srbije i to u konzorcijumu sa još nekoliko preduzeća. Reč je o poslovima održavanja higijene objekata Pošte, čija je ukupna vrednost oko 16 miliona evra, a ugovori su sklopljeni na tri godine.

Radnici „Pošte“ su u štrajku duže od tri nedelje, a tokom protesta ukazuju i na niz spornih javnih nabavki koje je to javno preduzeće raspisalo poslednjih meseci.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Neki od unosnijih poslova dodeljeni su konzorcijumu koji predvodi „Konkord Stil“, firma u kojoj većinsko vlasništvo ima Željko Drčelić (60 odsto), biznismen blizak SNS, a koji je i većinski vlasnik „Konkord Vesta“, kompanije koja poslednjih godina dobija niz unosnih poslova od države.

Pomenuti „Konkord Stil“ u ukupno 10 javnih nabavki, koje su zaključene 26. oktobra, predvodi grupe ponuđača koji će u naredne tri godine održavati higijenu u objektima „Pošte“, praktično u celoj Srbiji, i za to dobiti ukupno oko 1,9 milijardi dinara bez PDV-a ili oko 16,2 miliona evra.

Poslovi vredni 16 miliona evra

Osim „Konkord Stila“, u konzorcijumu su i “Telus” i „Telus pro“, ćerke firme Telekoma Srbije, kao i preduzeća “Klin trejd fasiliti menadžment“, “SCT services” i “T&M grup solušns“.

PROČITAJTE JOŠ

Najznačajniju suma novca ovaj konzorcijum dobio je za poslove održavanja higijene objekata Pošte u Beogradu i to u ukupnom iznosu od oko 5,6 miliona evra. Ista preduzeća dobila su taj posao i u Kraljevu i Čačku, a ukupna vrednost te nabavke je blizu 858.000 evra.

Ta grupa ponuđača na čelu sa „Konkordom“ dobila je posao od Pošte i u Pančevu i Sremskoj Mitrovici, u vrednosti od oko 1,1 miliona evra, a toliko će dobiti i za održavanje higijene Poštinih objekata u Smederevu, Požarevcu, Zaječaru i Boru.

I ovo nije kraj. „Konkord“ će sa svojim partnerima u naredne tri godine održavati higijenu i u objektima u Vranju, Leskovcu, Prokuplju i Pirotu, za šta će dobiti oko 714.000 evra, a iste firme će održavati higijenu u Novom Sadu i to za oko 1,7 miliona evra. Taj posao im je dodeljen i u Nišu i na Kosovu i Metohiji i to u vrednosti od oko 895.000 evra.

Tom konzorcijumu Pošta je dodelila identičan posao u Jagodini, Kragujevcu i Kruševcu (1,55 miliona evra), kao i u Subotici, Zrenjaninu, Somboru i Kikindi (1,35 miliona evra), uz pomoć još dve firme.

Zoran Đorđević Foto: Milos Tesic/ATAImages

Firma bliska SNS nastavlja da niže vredne poslove

Sudeći po podacima sa portala javnih nabavki, u poslednjih nekoliko godina „Konkord Stil“ je dobijao poslove održavanja i od JP „Gradsko stambeno“. Međutim, mnogo poznatija kompanija je „Konkord Vest“, koja ima istog vlasnika.

Od države i grada Beograda godinama unazad dobija milionski vredne poslove na velikim projektima. Tako je u julu ove godine, zajedno sa grupom ponuđačadobila posao vredan oko 11,36 miliona evra za postavljanje montažnih objekata na 104 lokacije u Beogradu, namenjenih smeštaju beogradskih ličnih asistenata (BELI).

Samo 20 dana kasnije, ista firma angažovana je za izvođenje radova na kanalizaciji na Voždovcu i to za 1,6 miliona evra, a posle dva poništena tendera dobili su posao rekonstrukcije i obnove Muzeja grada Beograda u vrednosti od 36 miliona evra. Takođe, „Konkord Vest“ bio je angažovan i na izgradnji novog stadiona u Leskovcu.

Veze sa Zbiljićem

Ova kompanija se inače godinama dovodila u vezu sa kontroveznim biznismenom Dragoljubom Zbiljićem.

PROČITAJTE JOŠ

Direktorsku funkciju u „Konkord Vestu“ obavlja dugogodišnji direktor „Energotehnika – Južna Bačka“ Branimir Mijailović, koji je bio osumnjičen za utaju poreza. To međutim nije predstavljalo prepreku da ova kompanija bude „nagrađena“ angažovanjem na brojnim državnim projektima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare