Darija Kisić Tepavčević Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Usred opšteg kolapsa u energetskom sistemu Srbije prouzrokovanog snegom, proces punjenja džepova omiljenih SNS firmi nastavio se u tišini: „Nites“, kompanija čiji je izvršni direktor Bojan Kisić, brat ministarke Darije Kisić, 20. decembra, dobila je ugovor od EPS vredan ukupno 211 miliona dinara za „proširenje sistema za integrisanu komunikaciju na površinskom kopu“

Ova javna nabavka objavljena je 15. oktobra ove godine, a rok za podnošenje ponuda bio je 19. novembar. Kako pokazuju podaci sa portala javnih nabavki, jedini ponuđač na ovom tenderu bio je upravo „Nites“, koji je na javnom nadmetanju nastupio sa beogradskom firmom „Novatel“.

Nabavka je podeljena u dve partije sa istim opisom dobara i usluga koje se naručuju: to su bazne stanice, korisnički terminali, usmene radiorelejne veze, sistem za nadzor, projektovanje postrojenja i obuka korisnika sistema. Cena prve partije je 93 miliona dinara, a druge 118 miliona (bez PDV), što ukupno čini 211 miliona dinara, odnosno nešto više od 1,75 miliona evra.

Meteorski uspon Kisića

O firmi “Nites”, čiji je direktor Bojan Kisić, brat ministarke Darije Kisić, „Nova“ je pisala u više navrata. Taj konzorcijum je za samo četiri godine uspeo da uveća svoju godišnju dobit sa 27 na čak 375 miliona dinara.
Pomenuti rast, slučajno ili ne, poklopio se sa periodom kad su visoke državne funkcije držale osobe bliske Bojanu Kisiću – najpre supruga Nela Kuburović, funkcionerka SNS i bivša ministarka pravde, a potom i sestra, Darija.

“Nites d. o. o. Beograd” je deo “Nites grupe”, vlasnika Miodraga Škrbića. Osim u Srbiji i Češkoj, „Nitesove“ kompanije rade i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Rusiji i Velikoj Britaniji. O njihovom poslovanju u Srbiji prošle godine je govorio potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović.

“Škrbić je osnivač firme ’Nites’, koja u poslednjih nekoliko godina dobija najbolje moguće ugovore u EPS-u, u vrednosti od 30 miliona evra. U poslednje dve godine sklopili su 11 ugovora u toj vrednosti. Gospodin Miodrag Škrbić i njegova firma ’Nites’ su samo od 2017. do 2019. dobili 29.752.000 evra u poslovima sa EPS”, rekao je tada Stefanović.

Pare i od Lončara

“Nites” je, inače, u novembru dobio, zajedno sa državnim „Telekomom“ i kompanijom „MedIT“, od Ministarstva zdravlja posao vredan 161,6 miliona dinara. U dokumentu, koji je potpisao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, stoji da je zajednička ponuda pomenute tri kompanije bila i jedina, uz napomenu da će firma „Nites“ dobiti ukupno 47,5 odsto posla.

Naime, Kisićeva firma će, zajedno sa „MedIT“, kojoj je povereno 49 odsto posla, raditi, između ostalog, na “razvoju i implementaciji modula za propisivanje lekova od strane lekara specijalista”.
Firma „MedIT“ će obaviti i “integraciju ZIS na lokalu”, “povećanje autentikacije za korisnike na KiM”, “razvoj servisa za izbor apoteke pri realizaciji recepta” i “kontrolu kvaliteta i izdavanje recepta”. „Telekom“ je dobio najmanji udeo u poslu, 3,5 odsto, i on se odnosi na “obezbeđivanje rezervne lokacije za ponuđeni softver”.

BONUS VIDEO: Darija Kisić objavljuju odluke Kriznog štaba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare