Foto:Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Firma "Goter construction", čiji je suvlasnik Kostadin Terzić, sin direktora FK Crvena zvezda Zvezdana Terzića, dobila je posao i na trenutno najvećem državnom projektu - EXPO 2027. u Surčinu, čija se vrednost meri milijardama. Ta firma radi na gradnji Hale 2, a njene radnike nedavno je lično posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kostadin Terzić nedavno je osuđen na uslovnu kaznu zatvora od 10 meseci, sa rokom provere od tri godine, a zbog prebijanja fudbalskog menadžera Uroša Jankovića. Ceo postupak je završen zapravo sporazumom o priznanju krivice, a prethodno je u pritvoru proveo mesec dana.

I dok je on mučio muku sa pravosudnim organima, za to vreme firma „Goter construction“, u kojoj poseduje udeo od 50 odsto, radi ozbiljne poslove. Iako nema bogat portfolio, od skoro je angažovana i na projektu EXPO 2027. Ta firma zadužena je za izvođenje zemljanih radova na Hali 2 u Surčinu, a ovim poduhvatom pohvalili su se i na svojoj Instagram stranici.

„Pogledajte naše mašine kako vrše ugradnju kamenog agregata u Halu 2 u sklopu projekta EXPO 2027. Goter construction je zadužen za izvođenje zemljanih radova na Hali 2“, piše između ostalog na Instagram nalogu te firme.

Radnike obišao Vučić

Dalje se navodi da su se njeni radnici sreli sa Aleksandrom Vučićem.

„Predsednik Srbije u obilasku gradilišta EXPO u Surčinu, gde se sreo i sa našim radnicima. Ponosni smo što smo deo jednog ovako velikog projekta“, piše na nalogu te firme.

Nije poznato ko je konkretno angažovao Terzićevu firmu na Ekspu, da li država, izvođač ili podizvođač. Izvesno je međutim da posao nije dobila na tenderu.

Ovo je samo još jedna firma bliska vlasti koja je angažovana u Surčinu i bilo je samo pitanje vremena kada će to biti obelodanjeno. Isto preduzeće dobilo je posao i na izgradnji Moravskog koridora. O tom poslu za Nova.rs ranije nije hteo da govori Terzić, ali jeste njegov partner Slobodan Govedarica. On je rekao da ih nije angažovala država niti konzorcijum “Behtel – Enka”, koji je glavni izvođač, već su preko privatnih kontakata angažovani kao podizvođač podizvođača.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages.

Govedarica nije hteo da otkrije koja je to firma podizvođač, preko koje su dobili posao, navodeći da nije iz Beograda. On je takođe rekao da je reč o auto-putu od 112 kilometara, ali da oni nisu angažovani na celoj deonici niti se bave asfaltiranjem, već da su zaduženi za transport materijala.

Polovina firme na poklon

Inače, Kostadin Terzić je bio zaposlen u Fudbalskom savezu Srbije, a kako je pisao Krik, krajem 2020. polovinu vlasništva u firmi “Goter constraction” dobija na poklon od Slobodana Govedarice, bliskog prijatelja i saradnika Zvezdana Terzića, koji je i direktor FK “Grafičar”.

Od ulaska Kostadina Terzića u partnerstvo sa Govedaricom, firma je dobila poslove na nekim od važnih držvanih projekata. Tako je, kako je objavio Krik, zahvaljujući “Milenijum timu”, tokom 2021. bila angažovana u Beogradu na vodi. Posao se odnosio na iskop zemlje i odnošenje materijala.

Takođe, “Milenijum tim“ je prošle godine omogućio Terzićevoj kompaniji ulaz u još jedan značajan projekat – izgradnju gasovoda Aleksandrovac – Kopaonik – Novi Pazar – Tutin. “Goter construction” radila je i stambeno-poslovni kompleks “East side“ na Zvezdari koji je gradila kompanija u vlasništvu brata Stojana Vujka, vlasnika “Milenijum tima“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare