Firma “Jadran”, koja se bavi, na prvi pogled, svime - od građevinarstva do trgovine, dobila je samo u maju sedam poslova od države. U pitanju je firma u vlasništvu Nikole Malbaše, dugogodišnjeg predsednika Vaterpolo kluba Novi Beograd. Najvredniji posao vredi čak 3,5 miliona evra, a "Jadran" ga je dobio od EMS-a.

“Jadran”, firma čija su delatnost “završni radovi u građevinarstvu, antikorozivna zaštita, spoljna i unutrašnja trgovina”, od početka godine do danas, uglavnom u konzorcijumu s drugim kompanijama, dobila je čak 20 poslova od različitih državnih preduzeća, a samo tokom maja, angažovana je sedam puta.

Poslednji u nizu ovih poslova vredan je oko 3,5 miliona evra sa PDV-om. “Jadran” ga je 27. maja sklopio sa Elektromrežom Srbije (EMS), a u pitanju je posao izvođenja antikorozivnih radova na više dalekovoda, trafostanica i razvodnih postrojenja. “Jadran” je ovaj posao dobio samostalno, a jedina ponuda koja je pristigla bila je upravo njihova.

Samo nekoliko dana ranije, 14. maja, “Jadran” je od Opštinske uprave opštine Irig dobio posao vredan čak 1,6 miliona evra. U pitanju je posao investicionog održavanja i unapređenja starog jezgra centra Iriga. I kada je ovaj posao u pitanju, “Jadran” je jedini dostavio ponudu.

Pet poslova od „Voda Vojvodine“ u saradnji sa državom

Ova firma je tokom maja meseca dobila još pet poslova, a svih pet dodelilo je isto državno preduzeće, “Vode Vojvodine”. Njihova ukupna vrednost veća je od 3,5 miliona evra. U svih pet slučajeva, ova kompanija bila je u konzorcijumu s preduzećem “Galovica”, čiji je vlasnik država.

Poslovi koje su “Vode Vojvodine” dodelile ovim firmama odnose se na radove na uređenju kanalske mreže za odvodnjavanje poljoprivredog zemljišta u Inđiji, Pećincima, Šidu i Staroj Pazovi.

PROČITAJTE JOŠ

U pitanju su četiri ugovora čija vrednost varira od 205.000 do skoro 390.000 evra.

Foto: Shutterstock

S druge strane, uz to, “Vode Vojvodine” su “Jadranu” i “Galovici” dodelile i jedan daleko vredniji posao. U pitanju je angažovanje na radovima na redovnom održavanju i funkcionisanju vodnih objekata i vršenju poslova u oblasti vodoprivrede na području istočnog Srema.

Ugovor je vredan oko 2,46 miliona evra.

Od države poslovi i povoljni krediti

Pored unosnih poslova koje sklapa sa državnim preduzećima, “Jadran“ je 2023. godine od državnog Fonda za razvoj dobio povoljni kredit, koji inače ova institucija daje firmama, sa ciljem da, barem kako se navodi na zvaničnom sajtu, pomogne unapređenju mikro, malih i srednjih preduzeća. Iako nije precizirano koliko novca je pozajmljeno “Jadranu”, Fond generalno dodeljuje kredite od 300.000 do 250 miliona dinara, a kamatne stope idu od svega 1,5 odsto do maksimalno 2,8 procenata, a zbog izuzetno povoljnih uslova otplate, ova pozajmica bi praktično mogla da se smatra poklonom.

Interesantno je, međutim, da je „Jadran“ prema zvaničnim podacima iz APR-a, veliko preduzeće sa 497 zaposlenih i godišnjim profitom od 7,3 miliona evra (u 2023. godini), te se ne uklapa u standarde Fonda za dodelu kredita.

Firma “Jadran” angažovana je i na nekoliko projekata koji su poznati u javnosti, poput radova na izgradnjii nacionalnog odbojkaškog centra na Novom Beogradu i rekonstrukcije Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“, u kojoj se 3. maja prošle godine desio nezapamćen masakr.

BONUS VIDEO Predrag Koluvija otvara nove firme i reklamira biznis: „Videćemo da li će možda dobiti subvencije i pomoć države“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare