Foto: N1

Tokom 2020. i 2021. godine direktni korisnici budžetskih sredstava Grada Beograda dodelili su sedam ugovora u javnim nabavkama čije procenjene vrednosti nisu bile validne u vreme pokretanja postupka, saopštila je Državna revizorska institucija. DRI je, takođe, utvrdila nepravilnosti u čak 30 javnih nabavki ovih korisnika, vrednih 3,02 milijarde dinara.

U deset revidiranih postupaka javnih nabavki, kriterijumi za izbor privrednog subjekta nisu određeni u srazmeri sa predmetom nabavke ili nije određen odgovarajući način dokazivanja ispunjenosti kriterijuma za izbor privrednog subjekta, naveli su revizori.

Dalje, u deset revidiranih postupaka javnih nabavki dodeljeni su ugovori, a da tehničkim specifikacijama navedenim u konkursnoj dokumentaciji delom nisu precizno određene tehničke karakteristike radova i druge okolnosti koje su od značaja za izvršenje ugovora.

„Direktni korisnici budžetskih sredstava Grada Beograda u revidiranom periodu sprovodili su postupke javnih nabavki i izvršavali ugovore, a da ugovori o javnoj nabavci delom nisu izvršavani u skladu sa uslovima koji su određeni u dokumentaciji o nabavci. Takođe, okvirni sporazumi zaključivani su u iznosu procenjene vrednosti iako su određene okvirne količine. U 13 revidiranih postupaka javnih nabavki na Portalu službenih glasila RS i baza propisa nisu objavljeni javni pozivi“, naveli su revizori u najnovijem izveštaju o javnim nabavkama Grada Beograda za 2020. i 2021. godinu.

DRI je, takođe, utvrdila da u tri javne nabavke bankarske garancije kao sredstvo obezbeđenja nisu pribavljene ili je bankarska garancija izdata na kraći rok važenja od ugovorenog.

„Dalje, u sedam revidiranih javnih nabavki, zapisnici o primoredaji radova nisu sačinjeni u ugovorenom roku. U jednom postupku javne nabavke propisana je obaveza potencijalnim ponuđačima da izvrše obilazak lokacije pet dana pre isteka roka za podnošenje ponuda. Takođe, pojedini ugovori nisu zaključeni u granicama uslova predviđenih okvirnim sporazumom“, istakli su državni revizori.

Ko su direktni budžetski korisnici Grada Beograda

Grad Beograd ima ukupno 33 direktna budžetska korisnika, među kojima je najviše sekretarijata.

„Prema dostavljenim podacima u postupku revizije, 18 direktnih korisnika budžetskih sredstava Grada Beograda (organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda – sekretarijati) je u revidiranom periodu sprovodilo postupke javnih nabavki (samostalno ili kao zajedničke nabavke) nakon kojih su dodeljeni okvirni sporazumi ili ugovori u vrednosti od 45.233.164.596 dinara)“, naveo je DRI u izveštaju o reviziji.

BONUS VIDEO: Natalija Stojmenović i Miloš Pavlović; Budžet Beograda za 2023: Kome idu naše pare? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar