Narodna stranka: DRI da ispita poslovanje kompanije Beograd na vodi

Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Narodna stranka pozvala je danas Državnu revizorsku instituciju da izvrši reviziju poslovanja kompanije Beograd na vodi, kao i svih kompanija povezanih sa izgradnjom ovog projekta.

„Ako je Beograd na vodi proglašen projektom od posebnog značaja za Republiku Srbiju i Grad Beograd i, ako je za njega donet poseban lex specijalis zakon, onda je potpuno logično da je od istog značaja da javnost bude upoznata sa poslovanjem ove kompanije, a ne da o tome slušamo od predsednika Srbije, iako je tamo redovan gost i revnosno prati i nadgleda izgradnju ovog većinski stranog projekta“, izjavio je predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i finansije Borislav Borović.

Ovi podaci, kako kaže, moraju biti javno saopšteni a ne da to bude stvar istraživačke, gotovo ilegalne detektivske delatnosti medija ili opozicionoh stranaka, navodi se u saopštenju Narodne stranke.

Prema njegovim rečima, umesto najavljivanih 3-4 milijarde evra profita, saznajemo da ova kompanija posle osam godina rada zapravo posluje sa gubitkom, uprkos tome što je republika, kao i grad, uložila najmanje oko 2 milijarde evra kroz vrednost zemljišta, izgradnju infrastrukture i troškova eksproprijacije.

"Takođe je važno da javnost sazna, da li je ova kompanija u poreskoj jurisdikciji Srbije ili ofšor zone uu Ujedinjenim Arapskim Emiratima", istakao je Borović.

On je ukazao da je Beograd na vodi nedavno postao i vlasnik zemljišta preko puta Ade Ciganlije kao jedini ponuđač na javnom nadmetanju, iako je tom trenutku kompanija bila dužna Gradu Beogradu 100 miliona evra.

"Narodna stranka poziva Vladu Srbije da javno saopšti, da li će širenje Beograda na vodi značiti rušenje Beogradskog Sajma i uključivanje Hipodroma u taj projekat. Ili je to deo projekta Nacionalni stadion koji predviđa istu sudbinu Beogradskog sajma", navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Zašto otpadaju stakla sa fasada Beograda na vodi

Komentari

Vaš komentar