Foto:Emilija Jovanović/MRE

U proteklih godinu dana, svakog meseca više od milion domaćinstava u Srbiji smanjilo je potrošnju električne energije u odnosu na isti mesec prethodne godine, što pokazuje da građani vode računa o potrošnji, izjavila je današnjoj Politici ministar rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Ona je rekla da domaćinstva, kako bi smanjila račun za struju, treba da obrate pažnju na potrošnju u višoj i nižoj tarifi, jer je niža, noćna tarifa, četiri puta jeftinija nego dnevna.

Za građane koji su socijalno ugroženi preporuka i apel je da u gradu ili opštini gde žive podnesu zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca i na taj način ostvare mesečno umanjenje računa za struju i gas i do 50 odsto, navela je Dubravka Đedović.

Prema njenim rečima, novac u budžetu je obezebeđen tako da 190.000 domaćinstava može da ostvari pravo na besplatne kilovate struje ili popust za isporučenu toplotnu energiju.

„Važno je samo da podnesu zahtev u svojoj lokalnoj samoupravi, a prijavljivanje je moguće tokom cele godine“, izjavila je Dubravka Đedović.

PROČITAJTE JOŠ

Ona je rekla da korisnici socijalne pomoći, dečjeg dodatka, uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica ne moraju ponovo da dostavljaju potvrde o prihodima, već je potrebno samo da predaju zahtev na kojem biraju za kakav energent žele da ostvare popust.

Dubravka Đedović je izjavila da i seoska domaćinstva mogu da ostvare to pravo, bez obzira na broj stambenih jedinica, jer se gledaju, pre svega, prihodi, a olakšicama su obuhvaćeni i građani kritičnog zdravstvenog stanja, kojima bi isključenje struje ugrozilo život.

Ukoliko je dostavljena dokumentacija kompletna, građani će u roku od mesec dana dobiti rešenje i ostvariti rešenje i ostvariti pravo na umanjenje računa, navela je Dubravka Đedović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare