Crni petak Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Obaveštenja o popustima za Crni petak u poslednjoj nedelji ovog meseca imali smo prilike da vidimo na svakom koraku u većim gradovima i tržnim centrima.

Oglasi na YouTubu, objave na radiju, natpisi na uličnim i staničnim bilbordima, notifikacije na društvenim mrežama obiluju obaveštenjima o popustima i sniženjima za Crni petak, piše N1.

Čitateljka tog portala kupila je ove nedelje aparat za kafu koji je bio snižen 50 odsto. Pitala je prodavce u radnji da li će, ukoliko bi došla u petak po isti aparat, on biti dodatno snižen.

“Prodavci su mi u poverenju rekli da neće. Kažu da će uoči petka da vrate pravu cenu na artiklu, pa potom da je umanje za neki procenat kako bi za ‘Black Friday’ bio na sniženju”, kazala je Sandra.

Foto;: Jack Dredd / Shutterstock Editorial / Profimedia

Takva praksa u Srbiji nije neuobičajena, smatra Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača.

„Crni petak znači da se tog dana kupuje po najnižim cenama i treba da bude na neki način nagrada i zahvalnost potrošačima. Međutim, trgovci u Srbiji nisu preneli i primenili u celini ono što su karakteristike Crnog petka u svetu. Situacija na terenu je takva, nažalost, da te cene nisu kakve treba da budu. Tu pre svega mislim da visina popusta koja je istaknuta od 70, 80 odsto može da zavarava u smislu da se pre toga podigne cena, pa se potom spusti”, objašnjava Nikolić.

Kako navodi, u Evropskoj uniji postoji propis da je neophodno da, pre nego što se oglasi cena za Crni petak, prethodno istaći najnižu cenu koja je bila u poslednjih mesec dana.

“To znači da ne može tri dana pre Crnog petka da se podigne cena pa da se onda na Crni petak spusti za 50 odsto. To, kada se prostom matematikom izračuna, dođe do sniženja koje iznosi nekih deset odsto”, kaže Zoran Nikolić.

Pročitajte još

Nikolić savetuje da, ukoliko ne želimo da budemo „zavedeni“ velikim popustima koji su istaknuti, pogledamo na sajtovima koji upoređuju cene kako su se one kretale u prethodnom periodu, odnosno koja je realna cena.

“Kad nešto hoćete da kupite vi prosto morate da se spremite. Ne treba verovati bezrezervno svim trgovcima, potrebno je da se odupremo tome. Kupovina treba da bude promišljena. Da odluka o kupovini bude zasnovana na racionalnim principima”, ističe Nikolić.

Nije potrebno da se vodimo time da li je nešto jeftino, ističe sagovornik.

“Kupovina je zadovoljenje naših potreba i to je razumljivo, ali treba da razmislimo da li nam je sve to zaista neophodno. Nema ništa loše u tome da se kupuje nešto što vas čini srećnim, samo je važno da razumemo potrebe koje stvarno imamo i želje. E, tu je neophodno napraviti balans. Treba malo razmisliti i ne treba se zaletati”, objašnjava Nikolić.

Crni petak Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kako je nastao Crni petak

Velike parade koje su počele da se organizuju sedinom prošlog veka u Americi u sklopu marketinških kampanja robnih kuća pokrenula je naviku kupovine nakon Dana zahvalnosti.

Dan zahvalnosti proslavlja se u Americi kao porodični praznik, a gužve u saobraćaju koje su posledica okupljanja iz svih krajeva zemlje proizvodile su kolaps pa su upravo saobraćajci ovaj dan prozvali „crnim petkom“.

Tek kasnije, trgovci su počeli da koriste ovaj termin jer se tih dana beležio najveći profit.

Sada, Crni petak nije jedan dan. Popusti traju i do mesec dana.

U svetu često dolazi do stampeda upravo zbog stavarnja dugačkih redova ispred prodavnica i pre samog otvaranja, a onda i kada se kupci grabe za proizvode koji su tog dana jeftiniji nego bilo kod drugog dana u godini.

MUP Srbije objavio je savete kako se zaštititi od prevara prilikom onlajn kupovine.

BONUS VIDEO Kada inflacija pojede pivo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar