Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Promo

Nekadašnji jugoslovenski gigant “Mostogradnja” već tri godine je u stečaju, a kako je za “Novu” rečeno, prodaja te kompanije i zvanično je predložena. Već dugo međutim dobar deo njene imovine koristi “Mostogradnja ing”, ćerka firma “Milenijum tima”, koja je bliska SNS i dobija niz unosnih poslova od države. Prema podacima do kojih smo došli, za pokretnu i nepokretnu imovinu u Batajnici, Novom Beogradu i Ostružnici “Mostogradnja ing” plaća zakup koji iznosi tek nešto više od 30.000 evra, što je ispod svake cene.

Akcionarsko društvo “Mostogradnja”, nekadašnji građevinski gigant Srbije i Jugoslavije, tavori u stečaju sa dva zaposlena, dok pod gotovo istovetnim imenom “Mostogradnja ING” cveta i iz godine u godinu uvećava dobit. Samo u prvoj godini svog poslovanja bili su u minusu, a sada postižu rekordnu zaradu.

Naime, prema podacima iz Agencije za privredne registre, “Mostogradnja ing” ima 214 zaposlenih i ostvarila je neto dobitak od oko 4,8 miliona evra.

I ne samo što je ta ćerka firma praktično uzela ime čuvene “Mostogradnje”, već je preuzela i dobar deo zaposlenih od nekadašnjeg giganta, a zakupljuje i njegovu imovinu.

U Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika za Nova.rs je rečeno da je ćerka firma “Milenijum tima” pre otvaranja stečajnog postupka zaključila ugovor o zakupu dela imovine, kao i da je on nastavljen i u toku stečajnog postupka.

Tri lokacije pod zakupom

U odgovoru na pitanja koja smo uputili Agenciji po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja navedeno je da je “predmet zakupa” Fabrika čeličnih konstrukcija u Batajnici i Građevinska operativa na Novom Beogradu, a u čijem je sastavu i lokacija u Ostružnici. Piše i da se ugovor o zakupu odnosi i na nepokretnu i pokretnu imovinu.

“Zakupnina iznosi 27.846 evra plus PDV u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan ispostavljanja računa i uz obavezu zakupca da snosi prateće troškove (obezbeđenje, električna energija, voda, gradska čistoća, tekuće održavanje…)”, navedeno je u odgovoru Agencije za naš portal.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

To znači da ćerka firma “Milenijum tima” pokretnu i nepokretnu imovinu “Mostogradnje” u Batajnici, na Novom Beogradu i u Ostružnici plaća tek nešto više od 33.000 evra.

Kažemo “tek” jer je imovina te građevinske firme u Batajnici, ali i na Novom Beogradu ogromna i to kada je reč samo o nepokretnoj imovini.

Samo u Batajnici 19 objekata i 13 parcela

Prema podacima iz Katastra nepokretnosti, u Batajnici se na ime GP “Mostogradnje” vodi 19 objekata. U tom naselju posrnuli gigant ima i 13 parcela ukupne površine više od 100.000 kvadrata, na koje ima pravo korišćenja.

Na “Mostogradnju” se u katastru vodi i 28 parcela na Novom Beogradu, površine od oko 38.000 kvadrata. To preduzeće se vodi i kao držalac 19 objekata na Savskom nasipu.

Dakle, ovde nije pobrojana i pokretna imovina koju koristi ćerka firma “Milenijum tima”.

Da će ona iznajmiti prostor u Batajnici ispričali su još pre tri godine za Nova.rs tadašnji radnici nekadašnjeg giganta.

„Tu se nalazi proizvodni pogon sa osam kranova, sa alatnicom i ogromnim strugovima, magacinom, mehanizacijom… Taj prostor će biti iznajmljen za smešne pare, na mesečnom nivou, a posle toga, za mesec, dva, kad se odredi stečajni upravnik, naša GP „Mostogradnja“ će biti spremna za privatizaciju. Zna se kako to ide – na prvom tenderu će biti velika cena, na drugom 50 odsto niža i na trećem tenderu „Milenijum tim“ će nas kupiti za neku siću“, kažu jedna od njih za Nova.rs.

Predložena prodaja “Mostogradnje”

Tendera do danas nije bilo, ali je gotovo izvesno da će “Mostogradnja” uskoro na doboš. Na pitanje da li se i kada planira njena prodaja, u Agenciji za licencirenje stečajnih upravnika objašnjavaju proceduru i navode da je zvanično i predloženo.

“U skladu sa odredbama Zakona o stečaju, stečajni upravnik vrši prodaju imovine stečajnog dužnika ili stečajnog dužnika kao pravnog lica. U tom slučaju je nepohodna saglasnost odbora poverilaca u cilju najpovoljnijeg kolektivnog namirenja poverilaca. S tim u vezi, stečajni upravnik je odboru poverilaca dostavio predlog za davanje saglasnosti na prodaju stečajnog dužnika kao pravnog lica”, piše u odgovoru Agencije za Nova.rs.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar