Beogradska autobuska stanica Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ljudi koji putuju autobusom u Srbiji pored karte za prevoz plaćaju i za staničnu uslugu, odnosno peronsku kartu. Njene cene mogu se drastično razlikovati od grada do grada, a u Beogradu je daleko najskuplja.

Ako kartu za putovanje kupujete na samoj autobuskoj stanici, ulaznica ili žeton za peron će biti naplaćeni uz cenu koju plaćate za kartu, a takođe i ako imate povratnu kartu ili samo želite da uđete do perona da nekoga ispratite.

U zavisnosti od grada, ulazak na peron košta između 40 i 300 dinara. Ta usluga u Beogradu je u poslednjih godinu dana poskupela čak dva puta, najpre sa 190 na 220 dinara, a sada košta 300 dinara. Ista karta će vas u Novom Sadu koštati 180 dinara, a u Kragujevcu 120 dinara.

Beogradska autobuska stanica Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Građani nisu obavešteni o poskupljenju, a na zvaničnom sajtu BAS-a, potražili smo informaciju o tome šta putnici time dobijaju. Tamo piše da se BAS obavezuje da uz kupljenu kartu izda i žeton kako bi obezbedili nesmetan izlazak putnika na peronski prostor.

Pročitajte još:

Putnici koji prevoz čekaju na BAS-u moraju da doplate 50 dinara za korišćenje toaleta, jer taj trošak ne ulazi u cenu peronske karte.

Što se tiče čuvanja prtljaga, u neposrednoj blizini izlazne rampe BAS-a, nalazi se prostorija namenjena za tu uslugu. Korisnici usluge mogu predati kofere, ali za svaki kofer primljen na čuvanje naplaćuje se naknada za uslugu, za svaki započeti kalendarski dan, po cenovniku BAS-a. Prtljag se čuva 30 dana.

Beogradska autobuska stanica Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Glavna beogradska autobuska stanica

Stanica koja se trenutno koristi je samo privremena autobuska stanica. U Bloku 42 na Novom Beogradu gradi se nova, ali nikako da bude završena.

Da gradska vlast neće uspeti ni da je završi do kraja 2024. godine, posle šest godina, zaista i završi autobusku stanicu, uverio nas je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić u maju ove godine, kada je odredio neki novi „okvirni“ rok od dve do tri godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare